MULA191014TAMAT190115
KLServer

Tips Jimatkan Minyak

| Aug 17, 2010
Menjimatkan minyak adalah salah satu agenda utama zaman yang serba mencabar ni kan. Camne tak mencabar kalau dah harga minyak makin naik hari ke hari. Kebimbangan makin ketara jika ia ditambah pula dengan peristiwa akan berlakunya hari-hari perayaan.
Apa yang perlu kita lakukan untuk menjimatkan minyak? Zaaaasss, kita baca lagi sama-sama.
Minyak merupakan nadi utama manusia zaman ini. Takde minyak maka tak bergeraklah kita kan. Minyak terdiri daripada beberapa jenis minyak. Ada minyak masak, minyak kereta petrol/ diesel, dan juga minyak urut.

Fokus kita pada hari ini adalah untuk menjmatkan minyak kereta. Yela, makin hari makin naik. Kalau nak turun tu lambat tapi naiknya cepat sangatla pulak kan. Camne kita nak jimatkan minyak kereta ni?

Hari ni ammboi cuma boleh kasi tips secara ringkas je dulu.


1. Kurangkan penggunaan kereta. Jom gunakan motosikal je…
2. Jangan isi minyak, konfom korang takkan habis duit dan tak keluar menrendak…
3. Gunakan kereta yang jimat minyak.

Ahaaa… ammboi setuju tips yang ketiga tu. Jum kita usha dapatkan kereta yang jimat minyak. Tak tahan dah ammboi ngan kereta ammboi ni. 2x seminggu isi minyak tuh. Jem.. Ok.. ammboi nak p masuk meeting dah. Kira setuju la semua yer tips yang ammboi kasi tuh. huhu..

p/s : tengah usaha nak cari kereta kecik….?


Category: CERITA LAWAK

Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. s h e e says:

    hukhuk…ye ye je i nk cari care jimatkan minyak…nampaknyew kurang berhasil…sobs2…

  2. Kimie Hashim says:

    amboi,ni bagus punya tips ni!

  3. miszTERRA_SF_ says:

    kete x de.. so mmg ai jimat myk salu :)

  4. Mr. Merlot says:

    caiiissss

  5. ammboi.blogspot says:

    hehe.. mare nampak.. ok2.. nanti ammboi cuba cari yg bebetul..huhu

  6. ASaDa RyutaRo says:

    hahaha.. lagi best tak yah guna keta.. naik bas je =P

    tp betul la tips ni.. klu boleh kurangkan drive ke tempat yg kurang perlu, leh jimat gak kan =)

  7. ammboi.blogspot says:

    asada ~ betul tu. ammboi sendiri pun dtg keje ngan motor jer. gini ceritanya, dari rumah putrajaya ammboi naik keta ngan wife, pastu dari opis dia ke opis ammboi naik motor lak. jimatkan minyak kete dlm bandar jem kan.. huhu..