PR1MA | PROGRAM PERUMAHAN 1MALAYSIA

| 05/07/2011 | 6 Comments

PR1MA | Siapa yang layak memohon? Semua! Ya, semua pemohon yang berpendapatan isi rumah  antara RM2,500 hingga RM5,000 sebulan layak untuk memohon tidak kira anda kakitangan swasta, kerajaan mahupun bekerja sendiri. Pembeli rumah di bawah Program Perumahan 1Malaysia ((PR1MA) ditawarkan pinjaman sehingga 105 peratus oleh institusi kewangan terpilih dengan tempoh pembayaran balik sehingga 30 tahun selain dikecualikan pembayaran duti setem untuk mengurangkan beban mereka, kata Datuk Seri Najib Razak.

NAJIB melihat model rumah selepas majlis Pelancaran Program Perumahan 1Malaysia, di Putrajaya, semalam sambil diperhatikan Noor Mohamed (kanan) dan Raja Nong Chik.

Beliau berkata, hingga kini sebanyak 20 tapak strategik di Lembah Klang, Selangor dan Negeri Sembilan dikenal pasti bagi pelaksanaan projek PR1MA, termasuk lapan projek yang dijangka bermula tahun ini dan tahun depan, membabitkan 42,000 unit rumah strata dan kediaman bertanah.

Lokasi terbabit ialah Putrajaya; Cyberjaya; Bandar Tun Razak di Cheras dan Sungai Besi (Kuala Lumpur); Putra Heights di Subang Jaya, Ara Damansara di Petaling, Bandar Bukit Raja di Klang, Elmina East dan Elmina West di Shah Alam, Kota Elmina Di Sungai Buloh, Lagong Mas di Rawang (Selangor) serta Bandar Ainsdale di Seremban dan Seremban Sentral (Negeri Sembilan).

Paling menarik, Perdana Menteri mengumumkan, tapak pertama projek PR1MA di Presint 11 di sini akan menyediakan 560 unit rumah dengan keluasan antara 815 kaki persegi (kps) hingga 1,006 kps di tapak seluas 1.9 hektar, lengkap dengan kemudahan dewan serba guna, Taska, Tadika, surau dan tapak perniagaan serta kedai.

Sumber / Petikan : BH Online


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: INFO KAKITANGAN AWAM, INFO SEMASA

Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Bean Moreno says:

    program ni macam menarik…

  2. reen says:

    haah, cmne nk apply ni ek?

  3. rose says:

    Saya dan bekas suami telah beli rumah tetapi telah di jual nama saya adalah nama kedua sahaja dan kini saya telah bercerai rumah telah di jual saya kini dlam delima kerana nak beli rumah deposit tak ada nak apply skim rumah pertamaku tetapi tidak layak sekarang sya menyewa rumah ingin sekali membeli rumah untuk masa depan saya dan anak2 macam mana nak buat yer tolong bantu

Leave a Reply

Your email address will not be published.