SAFEE SALI SAH KE CARDIFF CITY | FENOMENA SAFEE SALI BAKAL MENCIPTA SEJARAH BARU

| 09/09/2011 | 6 Comments

SAFEE SALI SAH KE CARDIFF CITY | FENOMENA SAFEE SALI BAKAL MENCIPTA SEJARAH BARU | Pemergian Safee Sali ke Cardiff City untuk menjalani ujian dan latihan dengan Cardiff City pada 12 September ini merupakan medan terbaik untuk membuktikan kehebatan anak tempatan. Ini diluahkan sendiri oleh Menteri Belia Dan Sukan sendiri Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, peluang tersebut perlu digunakan untuk menimba seberapa banyak ilmu bagi membantu meningkatkan tahap kemahiran serta melonjakan ranking bola sepak negara seterusnya mendapat permit kerja bagi memboleh mereka beraksi di Liga Perdana England (EPL).

Walaupun kemasukan pemain kita ke EPL dikekang beberapa syarat yang agak sukar, namun Kementerian Belia dan Sukan yakin isu permit kerja akan menjadi pendorong kepada pemain kebangsaan meningkatkan pretasi bagi menaikkan ranking negara ke kedudukan yang lebih baik. Syarat bagi seseorang pemain untuk beraksi di EPL ialah pasukan kebangsaannya perlu berada dalam senarai 70 pasukan terbaik dunia mengikut ranking yang dikeluarkan oleh Persekutuan Bola Sepak Anta- rabangsa (FIFA). Safee Sali akan menjalani sesi ujian dan latihan dengan pasukan utama kelab Bluebirds yang dimiliki warga Malaysia, Datuk Chan Tien Ghee dari 12 hingga 27 September ini di bawah tawaran keemasan dan jarang diperoleh pemain negara.


Tags: , , , , , , ,

Category: SUKAN

Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. UpProfits says:

  Biarpun pemergian Safee ke Cardiff hanya ujian percubaan, doakan saja kejayaan beliau..mana tahu Safee berjaya jd pemain malaysia pertama bermain di England..

  Syarat bermain di Liga Kejuaraan xseketat EPL..insya-Allah beliau berjaya.. 😉

 2. abgteror says:

  saya sokong apa yang en fauzi cakap.

 3. Huzaifah says:

  I pray in silent for Safee Sali got into Cardiff City team.. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.