DC AVANTI – SUPERCAR PERTAMA INDIA

| 07/01/2012 | 1 Comment

DC AVANTI – SUPERCAR PERTAMA INDIA | Seperti yang ammboi katakan sebelum ini, India sememangnya sebuah negara yang semakin maju dan gilakan teknologi dalam kehidupan mereka. Setiap hari ada sahaja teknologi terkini yang mereka cuba kembangkan. Dari kereta bajet, telefon bajet, komputer tablet bajet kini kereta sport pula.

Terbaru, Firma reka bentuk, DC Design memperkenalkan jentera supercar pertama India yang diberi nama DC Avanti. Jentera tersebut dilancarkan oleh pelakon terkenal Bollywood, Amitabh Bachchan pada Ekspo Motor Delhi 2012 kelmarin. Kereta itu dikuasakan oleh unit enjin bersesaran 2.0 liter empat silinder yang mampu menghasilkan kuasa sehingga 240 kuasa kuda.

Menurut laman kenderaan RushLane di Internet semalam, enjin daripada Ford Ecoboost yang ditala khas untuk menjana lebih kuasa tersebut dipadankan dengan kotak gear manual enam kelajuan. Dipasang dengan rim aloi bersaiz 19 inci, kelajuan maksimum yang dihadkan secara mampu dicapai oleh DC Avanti ialah 250 kilometer sejam (km/j).

Jentera itu akan mula dijual pada tahun 2013 di semua pengedar DC di seluruh India. Bakal diproduksi pada tahun 2013, ia merupakan ciptaan pereka Dilip Chhabria. Kereta itu dijual pada harga kira-kira AS$70,000 (RM220,219).

“Kami sangat teruja untuk memperkenalkan DC Avanti pada hari ini. DC Avanti bukan sekadar menjadi manifestasi kepada minat yang mendalam terhadap kereta sport. Malah ia membuktikan kemampuan kami yang kini sudah bergerak daripada penggayaan kepada penghasilan prototaip penuh,” katanya.

DC dilihat mengikut langkah banyak firma reka bentuk Itali misalnya Bertone, Ghia, Pininfarina dan Stola yang turut menghasilkan kereta edisi terhad masing-masing untuk dijual kepada pasaran umum. Tempahan berdasarkan kepada siapa cepat dia dapat akan dibuka sebaik sahaja ekspo itu berakhir. Penghantarannya dijadual bermula suku terakhir 2013. – Kosmo! Online


Tags: , , ,

Category: KERETA

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. mama tunz says:

    wah…semakin maju

Leave a Reply

Your email address will not be published.