BANK KENAKAN SYARAT KETAT UNTUK LULUS PINJAMAN PEMBELIAN KENDERAAN KELUARAN PROTON

| 19/01/2012 | 0 Comments

BANK KENAKAN SYARAT KETAT UNTUK LULUS PINJAMAN PEMBELIAN KENDERAAN KELUARAN PROTON | Persatuan Pengedar Proton Edar (Peda) menjangkakan 2012 akan menjadi tahun yang sukar membabitkan jualan keseluruhan Proton berikutan institusi perbankan memperketatkan kadar kelulusan bagi pembeli kenderaan itu.

Presidennya, Armin Baniaz Pahamin berkata, jaringan wakil penjual Peda kini berdepan kadar penolakan serius dengan kebanyakan bank enggan menerima permohonan belian daripada pelanggan yang tidak mempunyai gaji purata bulanan RM1,800 ke atas. Katanya lagi, lebih 70 peratus daripada permohonan belian ditolak. Malah, graduan yang baru tamat pengajian dan mempunyai pendapatan purata RM2,000 sebulan turut dikehendaki mengemukakan penjamin untuk membuat pembelian.

Situasi ini tentunya akan memberi impak besar terhadap jualan kenderaan Proton bagi tahun ini. Mengulas pengambilalihan 42.74 peratus kepentingan dalam Proton Holdings Bhd oleh DRB-Hicom Bhd, beliau berkata, pihaknya berharap tiada perubahan polisi dalaman kerana ia akan menjejaskan wakil penjual secara langsung.

 


Tags: , ,

Category: ADMIN

Leave a Reply

Your email address will not be published.