PENCEN BARU PESARA TENTERA BERMULA HUJUNG BULAN INI

| Feb 7, 2012 | 4 Comments

PENCEN BARU PESARA TENTERA BERMULA HUJUNG BULAN INI | Seramai 100,300 pesara tentera akan menikmati kadar pencen baru dengan kenaikan antara 2.5 hingga lapan peratus yang akan dibayar secara berperingkat mulai hujung bulan ini. Kadar baru turut membabitkan waris pesara tentera yang layak, termasuk isteri dan anak, akan ditentukan berdasarkan pemindahan gaji akhir penjawat awam ketika bersara atau tamat perkhidmatan.

Pelarasan pencen pesara itu dilaksanakan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di bawah skim saraan baru ATM. Skim saraan baru itu sejajar pelarasan pencen membabitkan lebih 600,000 pesara kerajaan seperti diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, dalam Bajet 2012 membabitkan peruntukan RM600 juta, selaras dengan pelaksanaan Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

Ketua Pengarah JHEV, Mejar Jeneral Datuk Zulkiflee Mazlan, berkata seramai 20,000 pesara yang menamatkan perkhidmatan selepas 1 Oktober 2004 akan menerima bayaran pencen dengan kadar baru itu, selewat-lewatnya hujung bulan ini. Manakala baki 80,300 pesara atau penerima pencen sebelum tarikh itu akan diselaraskan selepas mendapat kelulusan penggunaan jadual gaji baru yang diluluskan di bawah SBPA ATM dan sifir pemindahan gaji oleh JPA. Katanya, JHEV sebelum ini membayar pencen pesara berdasarkan dua jadual gaji matriks di bawah Skim Sistem Saraan Malaysia (SSM) yang bermula Oktober 2004. Tambah beliau lagi, di bawah skim saraan baru, JHEV akan membuat penyelarasan bayaran tunggakan bagi kadar pencen baru yang berkuat kuasa Januari 2012. Peruntukan kewangan bagi kenaikan pencen itu akan disediakan JPA. – BHarian Online


Tags: , , , ,

Category: INFO SEMASA

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. dahlan osman says:

  bagaimana orang yang lama berhenti naik juga ke dan orang yang tidak berpencen juga jangan dilupakan jasa jasa mereka

 2. Roslee arif says:

  Mohon kerajaan mempertimbangkan cadaangan membayar separuh dari pembayaran semasa berkhlmatan dulu.contoh duit ahli dan kerajaan .macam berpencen cuma dapat duit ahli je.duit kerajaan tak dapat .minta pihak Jhev pertimbangan.

  • X hapah2 says:

   Kenapa bila berpencen dpt duit ahli aja..duit kerajaan xdpt sedangkan pegawai dlm atm bila berpencen kiri/ kanan dia sapu dh x mrncarum ltat dpt juga duit pencen apa certa..kena lah bersikap adil dlm berurusan dgn ahli..

  • X hapah2 says:

   Kenapa bila berpencen dpt duit ahli aja..duit kerajaan xdpt sedangkan pegawai dlm atm bila berpencen kiri/ kanan dia sapu dh x mrncarum ltat dpt juga duit pencen apa certa..kena lah bersikap adil dlm berurusan dgn ahli..

Leave a Reply

Your email address will not be published.