36 PEGAWAI PREMIER (KATEGORI PERKHIDMATAN UTAMA) SEDIA PULANGKAN KENAIKAN SBPA

| 21/03/2012 | 0 Comments

Namanya pun bukan hak mereka. Buat apa mereka nak ambil semuanya tu kan. Baik tunjukkan teladan yang baik sikit. walaupun ada yang dah terguna, mereka sudah tentu mampu untuk bayar balik wang ‘hasil kesilapan’ mereka-mereka yang masih tak mahu bertanggung  jawab tu. Ke macam mana?

Hari ini diberitakan, kesemua 36 pegawai atasan kakitangan awam dalam Kategori Perkhidmatan Utama yang menerima gaji baru di bawah Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang dibatalkan, bersetuju untuk memulangkan ‘kenaikan’ yang diterima baru-baru ini. Ini berikutan pembatalan skim itu dan kembali kepada Sistem Saraan Malaysia (SSM) yang ditambah baik, sebagaimana diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sehingga kini hampir separuh daripada mereka sudah buat bayaran semula namun selebihnya masih belum berkesempatan atas urusan kerja dan berada diluar negara. Sebelum ini, dilaporkan bahawa 36 pegawai atasan kakitangan awam telah menerima kenaikan gaji antara RM35,000 hingga RM60,000, di bawah SBPA. SBPA diperkenalkan awal tahun ini telah mengundang keresahan dan tidak puas hati di kalangan penjawat awam, dan kerajaan pada 12 Januari 2012 lalu memutuskan supaya skim itu dikaji semula. Pada 8 Mac 2012, Perdana Menteri mengumumkan pembatalan SBPA dan pengembalian kepada SSM yang ditambah baik.

p/s : mmm…bayar jela kan…

 


Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Category: INFO KAKITANGAN AWAM

Leave a Reply

Your email address will not be published.