LUAHAN PENGGUNA TOYOTA VIOS – JANGAN BELI SEKARANG SEBELUM MENYESAL

| 08/09/2014 | 7 Comments

Seorang pengguna laman Facebook, Chong Bee Yock telah menulis berkenaan status yang mana merupakan luahan hatinya terhadap sebuah Toyota Vios baru yang dimilikinya. Ayat awalnya memberi amaran kepada siapa yang mahu membeli Toyota Vios supaya berhati-hati.

Berdasarkan sumber petikan blog Siakapkeli.com, pengguna berkenaan mengadu kereta barunya itu mengalami pelbagai masalah sejak dibelinya. Antara masalah yang masih belum diselesaikan adalah masalah penggunaan minyak dan bunyi bumbung ketika hujan yang tidak menyenangkannya.

Luahan pengguna Toyota Vios? Berikut adalah status asal dan sudah dialih bahasa yang dimuat naik oleh Chong Bee Yock:

warning to the users who intend to buy toyota vios(new)…dont buy now before you regret…this vios has a lot of problems and Toyota Malaysia will not solve it but keep denying the problem…

The Customer Relations Department reresentatives, Mr.Wong Chee Hong;Technical Consultants,Mr.Ng Hua Yooi and En.Mohd Nazri Mohd Said was in my car during checking my car.When we went over Toyota Seremban Service Centre,s bump with the height of 2 INCH ONLY also has a undercarriage knocking noise.I somemore STOPPED THIS CAR BEFORE GOING OVER THE BUMP(0KM/HR) En.Ng Hua Yooi said that this car has problems and will help me to solve it.After a month, This Mr.Wong Chee Hong called me and said this car HAS NO PROBLEM! The Problem is that I CANNOT FETCH 5 PEOPLE WHEN GOING OVER A BUMP.He also said that TOYOTA CANNOT FETCH PEOPLE IF DON’T WANT TO HAVE THIS PROBLEM.He is just talking NONSENSE.

Toyota Vios also has high fuel consumption. When I buy this car, they said that this car only used RM0.17/KM BUT I used RM78 TO DRIVE 308KM! This means i used RM0.25/KM (78÷308). My 1997 May HONDA CITY 1.3 AUTO only used RM70 for 371KM. This old HONDA CITY onlu used RM0.18/KM. Toyota only know how to cheat their customers to buy a car which quality is lower than Proton Malaysia.En.Mohd Nazri Mohd Said claim that this car got problem at first but when they couldn’t do anything, they say this car has no problem

Toyota Vios also has roof top noise when raing problem. As if Toyota Malaysia uses Milo Tin as Toyota Vios rooftop.When raining, the alarm trigger automatically.Does Proton car is worse than this?NO!

They have checked my car for 9 months they only solved the alarm and rofftop problem.The fuel consupmtion and under carriage knocking sound still cannot solved this problem and concluded that TOYOTA VIOS HAS NO PROBLEM!

This MR.NG HUA YOOI said my driving skills got problem. I have drive for more than 30 years. When I drive TOYOTA VIOS = GOT PROBLEM. When I drive HONDA CITY = NO PROBLEM. Now is TOYOTA VIOS GOT PROBLEM OR I GOT PROBLEM!?

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Amaran kepada pengguna yang berniat mahu membeli Toyota Vios(baru)…jangan beli sekarang sebelum anda menyesal. vios ini ada banyak masalah dan Toyota Malaysia tidak akan selesaikannya tapi terus menafikan masalah tersebut.

Wakil dari Bahagian Perhubungan Pelanggan, Mr. Wong Chee Hong; Peruding Teknikal, Mr. Ng Hua Yooi dan En. Mohd Nazri Mohd Said berada dalam kerata saya ketika memeriksa kereta saya. Ketika kami pergi ke Toyota Seremban Servis Centre. Bonggol dengan ketinggian HANYA 2 INCHI sudah ada bunyi seretan terlebih muata. Saya segera memberhentikan kereta sebelum melepasi bonggol(0KM/HR).

En. Ng Hua Yooi berkata yang kereta ini ada masalah dan akan tolong saya selesaikan masalah itu. Setelah seminggu, Mr. Won“g Chee Hong ini menelefon saya dan kata kereta ini tiada masalah! Masalah yang ada ialah saya tak boleh memuatkan 5 orang ketika menghadapi bonggol. Dia juga berkata yang Toyota tak boleh ambil orang jika tak mahu ada masalah ini. Dia cuma mengarut. Entah apa-apa.

Toyota Vios juga kuat makan minyak. Bila saya beli kereta ni, mereka kata yang kereta ni hanya guna RM0.17/KM tapi saya guna RM78 untuk memandu 308KM! Ini bermakna saya guna RM0.25/KM(78÷308). Kereta Honda City 1.3 Auto 1997 milik saya hanya guna RM70 untuk 371KM. Honda City lama ni hanya guna RM0.18/KM. Toyota hanya tahu menipu pelanggan untuk beli kereta yang kualitinya lebih teruk dari Proton Malaysia. En. Mohd Nazri Mohd Said mengaku yang kereta ni ada masalah pada mulanya, tapi bila mereka tak boleh buat apa-apa, mereka kata kereta ni tak ada masalah.

Toyota Vios juga ada masalah bunyi bumbung bila hujan. Sama seperti pengguna Toyota Malaysia guna tin Milo sebagai bumbung Vios. Bila hujan, penggera akan ‘trigger’ dengan automatik. Adakah kereta Proton lagi teruk dari ni? Tidak! Mereka telah memeriksa kereta saya selama 9 bulan mereka cuma menyelesaikan masalah penggera dan bumbung. Masalah makan minyak dan bunyi geseran lebih muatan masih tak boleh diselesaikan dan disimpulkan yang Toyota Vios tak ada masalah!

Mr. Ng Hua Yooi kata yang cara pemanduan yang bermasalah. Saya dah memandu lebih dari 30 tahun. Bila saya pandu Toyota Vios = Ada Masalah. Bila saya pandu Honda City = Tak Ada Masalah. Sekarang ni TOYOTA VIOS YANG BERMASALAH KE SAYA YANG BERMASALAH!?

Berdasarkan kepada komen-komen yang dimuatnaik ke laman yang sama, ramai juga pengguna Toyota Vios baru mengadu masalah yang hampir sama. Seorang pengguna yang menggunakan nama d’bella berkata, “Sy jugak setuju dgn mr chong..bila hujan alarm berbunyi..n then bila naik even penumpang seorg pon kat belakang dh bgesel bila naik bonggol yang tak berapa tinggi..sometime jd bila nk kunci kete berbunyi dari dalam..tak boleh nk kunci..kena start pastu off pastu start…suami pon merungut2 sebab dia lelaki dia lebih tahu pasai kete…sekarang ada terkeluar warna merah kat meter tanda kereta di lock…sedangkan masa mula2 beli okie jew..”

Manakala pengguna lain pula yang bernama MaXEViL berkata, “stakat ni ok sja saya bawa..jimat minyak..cuma bumbung saja bising bila hujan..x sound proof..”

masalah toyota vios

Jika benar dakwaan ini, rasaya pihak Toyota perlu buat penyiasatan. Bagi sesiapa yang dalam perancangan untuk membeli Vios, mungkin anda perlu berfikir dua kali?


Tags: , , , ,

Category: FEATURED, INFO SEMASA

Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Anonymous says:

    minyak jimat je..1st time mmg kuat sb guna minyak mineral.2nd time servis tkr minyak fully syntetic dh ok.enjin ringan.ala stakat sagat bwh tu g tkr adjustable la..xpun pakai perfmance suspension.

  2. Janggut says:

    Betol semua mslh tu..kita beli kereta boleh kira mahal la jugak kan,bukan ada mslh Toyota servis kasi komen mengarut..panggil la kereta ni semua betolkn ape mslhny..kami beli kereta ats pecaya kualiti toyota bukan dh beli mcm ni kami dpt..sy pun dh byk kali pergi service center beritahu mslh tapi smpai skg masih tak dpt kepuasan..sy guna vios trd asl suspension tak guna trd punye..kalau sy ambk boleh G ok la jugak..toyota tlg la buat sesuatu jgn fikir nk kereta terjual tapi tak jga kualiti..

  3. Fakhrul says:

    Aku pkai keta ni 3bulan lps launch kt Msia..
    Trus terang mmg myk xsejimat edisi keluaran dugong.. Sbb enjin vios ni mmg xde pengubahsuaian masih pakai enjin dugong, hanya body aje.. Tu yg kuat skit myk sbb body besa…
    Mslh bumbung mmg ketara bunyinye.. Sndard kualiti produa viva..
    Tp dr segi keselesaan, kawalan keta & kuasa memuaskanla.. Mantainance jauh jimat bbnding pesaing honda city & proton pesona skalipun…

    Yg aku jeles sistem 4 gear dah ditukar kpd CVT utk vios baru2 ni…
    Jelesnye

  4. Anonymous says:

    Aku takde masalah ngn bumbung tin milo.tpi minyak kuat .mounting bunyi..lps servis pki fully try tgok minyk kuat ke x..hahaha

  5. It’s going to be end of mine day, but before ending I am reading this impressive post to improve my know-how.

  6. mohd pauzi says:

    Sayq guna Vios manual 09..Sekarang ini, kereta menghadai pelbagai masalah. Dulu,enjin selalu mati bila tunggu traffic light. Tapi masalah itu dpt diselesaikan dgn menukar feul pump. Sekarang pula, menghadapi masalah enjin bergetar hingga dashboard juga bergetar ketika tunggu traffic light dan bila on aircon. Kepercayaan saya kpd jenama Toyota, sudah semakin menghilang…

Leave a Reply

Your email address will not be published.