HARGA MINYAK RON95 DAN DIESEL NAIK BERMULA ESOK 2 OKTOBER 2014

| 01/10/2014 | 1 Comment

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) hari ini mengumumkan subsidi petrol RON95 dan diesel dikurangkan sebanyak 20 sen seliter berkuat kuasa 12.01 pagi, 2 Oktober 2014. Dengan ini harga runcit baharu bagi Petrol RON95 ialah RM2.30 seliter dan diesel RM2.20 seliter.

KPDNKK berkata pemberian subsidi perlu lebih bersasar dan tidak secara pukal, dengan bukan warganegara Malaysia, termasuk pelancong asing, turut menikmati subsidi yang diberikan kerajaan. Langkah ini juga dapat menghasilkan penjimatan yang setimpal dan boleh digunakan untuk pembangunan pendidikan, kesihatan, sistem pengangkutan awam yang lebih meluas dan cekap serta meningkatkan keselamatan negara.

harga minyak ron95 dan diesel naik 2 oktober 2014

Kata KPDNKK kerajaan sedar bahawa langkah rasionalisasi subsidi ini akan memberi kesan kepada ekonomi dan masyarakat. Oleh itu, kerajaan akan terus menyediakan pelbagai bantuan dan insentif untuk meringankan beban, terutama golongan berpendapatan rendah dan sederhana. Antara langkah yang akan diambil kerajaan ialah menaikkan kadar pemberian BR1M yang akan diumumkan dalam Bajet 2015 kelak.

Pengguna tidak senang dengan berita harga minyak RON95 dan Diesel naik? Sudah tentu berita ini tidak disenangi ramai. Apatah lagi ketika beberapa hari sahaja lagi kita bakal menyambut Hari Raya AidilAdha. Sudah tentu peningkatan kos minyak akan membebankan banyak pihak.

Sumber: Sinar Harian Online


Tags: , , , , , , , ,

Category: FEATURED, INFO SEMASA

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. tergezut says:

    saper yg dpt selesakn rkyt,untungkn rkyt,itu kita terus pngkh,kalo dia dah mula,mnyushkn rkyt2,kita plh krjaan baru pulak..ms tu rkyt yg untung, ms tu smua parti mulala bodek rkyt nk bg mcm2 insentif,utk dpt majoriti PRU akn dtg..

Leave a Reply

Your email address will not be published.