APN SETTING UNTUK CELCOM MAXIS HOTLINK DIGI UMOBILE ALTEL TUNETALK REDONE ONEXOX

| 04/12/2015 | 7 Comments

APN setting untuk Celcom Maxis Hotlink Digi Umobile Altel | Apa itu APN? APN adalah singkatan kepada Access Point Names. Kalau tak set APN ni kita pasti sukar untuk menggunakan data pada telefon. Selalu bermasalah untuk setting APN telefon? Ya, ammboi pun sering menghadapi masalah yang sama.

Disebabkan APN setting, ammboi terkial-kial melayari internet untuk mendapatkan APN setting bagi telco yang digunakan. Biasanya kita akan memerlukan APN ni ketika tukar telefon atau tukar telco. Ada sesetengah telco seperti Celcom biasanya akan set automatik APN telefon anda. Namun bagaimana jika tidak?

MANUAL APN SETTING UNTUK CELCOM MAXIS HOTLINK DIGI UMOBILE ALTEL TUNETALK REDONE ONEXOX

Oleh itu, disini ammboi nak jadikan sebagai sumber rujukan untuk mendapatkan APN setting beberapa telco seperti Celcom, Maxis, Hotlink, Digi, UMobile, Altel, RedOne, OneXOX dan beberapa penyedia perkhidmatan internet lagi yang akan dikemaskini dari masa ke semasa. Semoga ia memudahkan kita untuk set APN telefon.

Sekiranya ada maklumat dan info yang diberikan sudah lapuk atau tidak dikemaskini, ammboi harap anda boleh berikan info terkini dan ammboi akan cuba update info terbaru secepat mungkin.

Berikut adalah APN setting Celcom, Maxis, Hotlink, Digi, UMobile, Altel, RedOne dan OneXOX yang ammboi ada buat masa ini:

= = = = = = = = = =

APN SETTING CELCOM 3G, HSPDA, 4G, LTE

apn

Internet (Celcom 3G)

  • Name : Celcom 3G Internet
  • APN : celcom3g
  • MCC : 502
  • MNC : 19
  • APN type : default

MMS (Celcom 3G)

  • APN : celcom3g
  • MMSC : http://mms.celcom.net.my
  • MMS proxy : 10.128.1.242
  • MMS port : 8080
  • MCC : 502
  • MNC : 19
  • APN type : mms

Internet (Celcom 2G)

  • APN : celcom.net.my
  • MCC : 502
  • MNC : 19
  • APN type : default

MMS (Celcom 2G)

  • APN : mms.celcom.net.my
  • MMSC : http://mms.celcom.net.my
  • MMS proxy : 10.128.1.242
  • MMS port : 8080
  • MCC : 502
  • MNC : 19
  • APN type : mms

= = = = = = = = = =

APN SETTING MAXIS 3G, HSPDA, 4G, LTE

Internet (Maxis 3G/4G LTE)

  • Name: Maxis 3G Internet
  • APN: unet
  • Proxy: Not set
  • Port: Not set
  • Account name : Maxis 3G MMS
  • Username: maxis
  • Password: wap
  • Server: Not set
  • MMSC: http://172.16.74.100:10021/mmsc
  • MMS proxy: 202.075.133.049
  • MMS port: 80
  • MCC: 502
  • MNC:12
  • Authentication type: PAP
  • APN type: default
  • APN protocol: IPv4 (dimmed & cannot be edited)

= = = = = = = = = =

APN SETTING HOTLINK PREPAID BROADBAND 3G, HSPDA, 4G, LTE

  • Name: Maxis
  • APN: bbnet
  • Proxy:202.75.133.49
  • Port:80
  • Username: maxis
  • password: wap
  • Server: not set
  • MMSC: http://172.16.74.100:10021/mmsc
  • MMS proxy:
  • MMS Port:
  • MCC: 502
  • MNC:12
  • Authentication type: PAP
  • APN type : internet

*Please make sure your profile is under wireless broadband. To change the profile, kindly follow procedure as per below:

  • Dial *100#
  • Reply 9 internet & setting
  • Reply 4 Wireless Broadband
  • Reply 15 Service switching
  • Reply 2 Switch to Broadband profile

= = = = = = = = = =

APN SETTING DIGI 3G, HSPDA, 4G, LTE

Internet

  • Name: DiGi Internet
  • APN: diginet
  • For Data Only Plan Please Use APN: 3gdgnet
  • Proxy:
  • Port:
  • Username:
  • Password:
  • Server:
  • MMSC: http://mms.digi.com.my/servlets/mms
  • MMS Proxy: 203.092.128.160
  • MMS Port: 80
  • MCC: 502
  • MNC: 16
  • Authentication type:
  • APN Type: Internet + MMS
  • APN Protocol : IP4

MMS

  • APN: digimms
  • Username: mms
  • Password: mms
  • Proxy: 203.092.128.160
  • Port: 80
  • MMSC: http://mms.digi.com.my/servlets/mms
  • MMS Proxy: 203.092.128.160
  • MMS Port: 80
  • MCC: 502
  • MNC: 16
  • APN Type: mms

= = = = = = = = = =

APN SETTING UMOBILE 3G, HSPDA, 4G, LTE

  • APN: my3g
  • Username :
  • Password :

= = = = = = = = = =

APN SETTING ALTEL 3G, HSPDA, 4G, LTE

  • APN: altel
  • Username :
  • Password :

Nota: Terkini pada 05/12/2015 boleh juga gunakan APN: celcom3g untuk APN Altel.

= = = = = = = = = =

APN SETTING TUNETALK

  • APN: tunetalk
  • Username :
  • Password :
  • DNS: 0.0.0.0
  • Gateway: 0.0.0.0

= = = = = = = = = =

APN SETTING REDONE

Internet

  • APN: redone

MMS

  • APN : Redone MMS
  • MMSC : http://mms.celcom.net.my
  • MMS proxy : 10.128.1.242
  • MMS port : 8080
  • MCC : 238
  • MNC : 01
  • APN type : mms

= = = = = = = = = =

APN SETTING ONEXOX

  • Name : ONEXOX terbaik
  • APN : xox3g
  • Proxy : abaikan
  • Port : abaikan
  • MCC : abaikan
  • MNC : abaikan

= = = = = = = = = =

APN SETTING XOX

  • Go to Phone Settings > Mobile Network > Access Point Name
  • Choose “Add a New APN”
  • Change the Name and APN to XOX and tap save
  • Select the XOX APN you’ve created
  • Restart your Mobile Phone

= = = = = = = = = =

Ammboi akan cuba dapatkan beberapa option untuk lain-lain telco sekiranya ada. Dalam pada itu, anda diingatkan tinggalkan kosong pada mana-mana setting yang tidak dinyatakan.


Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: TEKNOLOGI

Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. interactive website experience | 13/11/2016
  1. Umobile says:

    macam pening sikit ni. untuk U Mobile APN setting untuk internet tu je ke? saya guna Samsung Note 5.

    internet dapat, tapi tak stabil. bila suk APN, hanya ada 2 je yg dah install. utk MMS & Wap sahaja.

    tk

  2. Anonymous says:

    apn terbaru digi x der ker?

  3. jeng says:

    Setting Maxis 4G LTE APN utk kyocera duraforce mcm mna ek?

  4. Puvaneswaran says:

    Setting Hotlink 4G LTE APN Fon LENOVO A6000,BOLEH TOLONG KE??

  5. mail says:

    YES ada?

  6. fyfykhalib says:

    Mcm mna nk stting APN kat iphone 6+ intrnet x stabil,sat ada sat xdak kdg naik mencari…blh tlg x ,.

Leave a Reply

Your email address will not be published.