11 IJAZAH TERLARIS UNTUK DIAMBIL BEKERJA PADA TAHUN 2016

| 18/02/2016 | 0 Comments

11 ijazah terlaris untuk diambil bekerja pada tahun 2016? Biasanya kita dengar bahawa mereka yang memiliki ijazah kejuruteraan atau sains komputer mendapat perhatian banyak majikan dan senang untuk mendapatkan pekerjaan.

Tetapi, adakah dua bidang berkenaan benar-benar yang diperlukan oleh majikan pada masa kini? Berdasarkan kepada satu kajian yang dikeluarkan bulan ini oleh National Association of Colleges and Employers (NACE), 11 ijazah dibawah adalah yang bakal dicari oleh majikan pada tahun 2016.

11 IJAZAH TERLARIS UNTUK DIAMBIL BEKERJA PADA TAHUN 2016 1

Kajian yang dilakukan oleh NACE itu adalah berdasarkan soal selidik yang dihantar kepada 201 syarikat bermula awal bulan Ogos sehingga pertengah September 2015. Dimana soal selidik itu bertanyakan mengenai rancangan mereka untuk mengambil pekerja baru yang akan menamatkan pengajian pada akhir tahun akademik ini.

Untuk makluman anda, responden-responden berkenaan terdiri dari kalangan syarikat besar seperti Aetna, Chevron, DuPont, Procter & Gamble dan Macy.

Oleh itu, jurusan manakah yang majikan paling mahukan? NACE telah memecahkan kepada 3 ijazah dimana 11 bidang dibawah Ijazah Sarjana Muda, manakala 10 bidang pengajian dibawah Ijazah Sarjana dan Ijazah Doktor Falsafah.

11 IJAZAH TERLARIS UNTUK DIAMBIL BEKERJA PADA TAHUN 2016 11 IJAZAH TERLARIS UNTUK DIAMBIL BEKERJA PADA TAHUN 2016 2 11 IJAZAH TERLARIS UNTUK DIAMBIL BEKERJA PADA TAHUN 2016 3

Sebagai makluman, kajian diatas bukannya dilakukan di Malaysia namun ammboi pasti, ia turut berikan kesan terhadap permintaan graduan dalam sektor pekerjaan di negara kita juga. Dalam pada itu, kajian yang dilakukan untuk tahun 2014 juga menunjukkan bidang perakaunan mendapat permintaan tinggi daripada majikan.

Sumber: Forbes


Tags: , , , , ,

Category: INFO SEMASA

Leave a Reply

Your email address will not be published.