SEMAKAN SENARAI HITAM BLACKLIST PTPTN

| 09/01/2017 | 2 Comments

Cara buat semakan senarai hitam blacklist PTPTN! Peminjam yang mempunyai tunggakan PTPTN akan disenarai hitam secara harian. Mereka akan disenarai hitam dalam Jabatan Imigresen Malaysia (JIM). Peminjam juga akan disenarai dalam Central Credit Reference Information System (CCRIS).

Tindakan berkenaan akan dikenakan kepada mana-mana peminjam yang mempunyai tunggakan bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Waktu berurusan dengan PTPTN?

Pastikan anda membuat rundingan untuk menjelaskan baki tunggakan pinjaman dengan pihak PTPTN. Untuk makluman anda, rundingan boleh dibuat menerusi panggilan dengan menghubungi 03-2193 3000 atau hubungi Khidmat Pelanggan PTPTN. Anda juga boleh berkunjung ke mana-mana cawangan PTPTN.

Waktu berurusan dengan pihak PTPTN adalah pada hari Isnin – Jumaat pada jam 8.00 AM – 7.00 PM. Manakala pada hari Sabtu – Ahad pada jam 8.00 AM – 5.00 PM.

Bagaimanakah untuk mengetahui sama ada saya telah disenarai hitam?

Semakan senarai hitam boleh dilakukan melalui saluran berikut :

  1. Portal Rasmi Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) melalui pautan http://sspi2.imi.gov.my
  2. Portal Rasmi PTPTN – Semakan Senarai Hitam
  3. Careline PTPTN di talian 03-2193 3000.
  4. Hadir di kaunter PTPTN / JIM

Peminjam dikehendaki membayar keseluruhan hutang pinjaman atau keseluruhan tunggakan termasuk semua kos yang dikenakan sebelum nama mereka dikeluarkan daripada senarai hitam.

Sekiranya tidak mampu, peminjam boleh berunding dengan PTPTN dengan membuat apa-apa jumlah yang dipersetujui oleh PTPTN dan penstrukturan semula pinjaman atau kaedah lain yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak.

Peringatan! Rundingan hendaklah dilakukan dalam tempoh 7 hari sebelum ke luar negara.


Tags: , , , , , ,

Category: INFO KAKITANGAN AWAM, PENDIDIKAN DAN KERJAYA

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Farid says:

    Kalau dah cek tapi dua2 lepas camner ye?blh ke kalau nk ke luar negara??

Leave a Reply

Your email address will not be published.