CARA CUCI MESIN BASUH DENGAN HANYA 4 LANGKAH MUDAH

| 02/02/2017 | 0 Comments

Pernahkan anda cuci mesin basuh? Kenapa perlu cuci mesin basuh? Yalah, dah selama ini guna untuk basuh pakaian kotor dan sebagainya sudah tentu mesin basuh kita terdedah kepada pelbagai kotoran.

Tahukah anda mesin basuh juga perlu dibasuh? Bagaimana cara untuk cuci mesin basuh? Caranya mudah sahaja. Anda hanya perlu ikuti 4 langkah mudah untuk cuci mesin basuh sebagaimana yang dikongsikan oleh page Facebook PANDA BEKKI dibawah:

Guna mesin basuh untuk basuh pakaian kita. Tapi kita selalu terlupa yang sebenarnya kita kena basuh mesin basuh kita tau. Nak tahu bila masa yang tepat untuk kita cuci mesin basuh?

Semasa pakaian menjadi hapak bila ditinggalkan semalaman dalam mesin basuh dan bila ada banyak seakan-akan kertas atau tisu yang dicarik. Itulah tandanya korang kena cuci mesin basuh tu! Ikut langkah kat bawah ni…

LANGKAH 1

Cabut penapis yang ada didalam tangki cuci sebersih-bersihnya dan pasang semula.

LANGKAH 2

Pilih program@course@mode ” TUB CLEANING”.

Kalau tak ada pilihan tersebut boleh pilih “SOAK”.

Kalau tak ada juga boleh pilih mana-mana “course” cuma pastikan pilih cycle “wash” SAHAJA.

Pastikan “WATER LEVEL” adalah tahap maksimum.

Kemudian tekan “START”.

Nota: Pastikan tidak memasukan apa-apa pakaian didalam mesin basuh. Biarkan ianya dipenuhi air semata-mata.

LANGKAH 3

Bila air dah 1/3 penuh, letakan bahan pencuci bersesuaian diantaranya:

Produk ada dipasaran. Pastikan ianya mengandungi…

1. SODIUM PERCARBONATE atau SODIUM CARBONATE (300Gram)

atau

2. Sodium Borate (Borax) ( 300Gram )

atau

3. Jenama CALGON @ COSWAY@OXY@( 300gram)

atau

4. 140 Gram Soda ( RM3.00 ) dicampur bersama cuka putih 750ML ( RM2.50) yang telah dicampur didalam bekas lain sebelum dimasukkan kedalam mesin

atau

5. Pencuci jenama “ZIP ” ACTIVE FORMULA with BICARBONATE. Pastikan bancuh sebelum memasukkan didalam mesin (300Gram)

atau

6. tidak meletakkan apa-apa pun boleh juga, cuma kurang effektif kerja pencucian tersebut.

LANGKAH 4

Jika anda memilih mode pembasuhan:

1. TUB CLEANING
2. SOAK

Kerja anda lebih mudah , tak perlu tunggu, siap jer dah ok.

Jika memilih mode pembasuhan WASH sahaja, selepas mesin telah siap cycle 3 minit. Biarkan mesin terendam selama satu jam. Selepas satu jam pilih mode.

  • “wash” 8 minit
  • “RINSE” 2 kali
  • “Spin”1 minit

Pastikan selepas mode tersebut siap, tiada keladak yang tinggal didalam dasar tangki. Jika masih ada, cuci filter terlebih dahulu dan ulangi step wash, rinse dan spin sehingga tiada kesan keladak tertinggal.

= = SIAP = =

NOTA :

1. Sebelum melakukan kerja pencucian drum ni , pastikan kerja-kerja membasuh telah siap, sebab memakan masa yang lama. (Anggaran 2 jam )

2. Pastikan bahan-bahan yang saya cadangkan tu sesuai dengan mesin anda. Baca manual mesin terlebih dahulu sebelum melakukan proses ni.

3. Kalo tak yakin dengan bahan ni, cari di pasaran memang ada bahan khas untuk mencuci bahagian DRUM tersebut. Anda lebih yakin.


Tags: , , , , ,

Category: INFO KELUARGA DAN KESIHATAN, INFO SEMASA

Leave a Reply

Your email address will not be published.