ISI MINYAK RM15 HANYA 3.09 LITER? HARGA SELITER RM4.09?

| 18/05/2017 | 0 Comments

Semalam kecoh dengan isu Mat Over tampar David Teo. Awal pagi tadi pula kecoh pula dengan viral stesen minyak Shell jual minyak RON95 dengan harga RM4.09 per liter.

Berikut adalah petikan luahan ketidakpuasan hati berkenaan yang dipetik dari Facebook Martina Abu Hanifa.

Anda boleh baca sepenuhnya kenyataan beliau di bawah:

#tb jam 0020 hrs @ 18.05.2017
Lokasi Shell Salak South….

Tadi masa nak pegi kerja…aku tgk minyak keta dah nak out..ingat nak isi kat kawasan umah…tapi di sebabkan ada shell sehala ngan jalan aku nak g keja…maka aku isi lah kat Shell Salak South. Aku bayar la kat kaunter RM15…bile aku pump minyak ke tangki, br tekan…tau2 amount kat meter dah RM15…pastu aku tgk cuma 3.67 liter saja. Aku jd pelik. Pastu aku biarkan nozzle pump kat tangki, aku g blk ke kaunter…ms tu aku tgk ada sorang anak muda dah bising2, isi minyak RM20 dpt xsampai 5 liter..pastu aku plak tanye, apasal aku isi RM15 cuma dapat 3.67 liter. Mat Bangla tu kata, sekarang minyak sudah naik. Aku tanye berapa naik…dia suh aku tgk kat pump. Aku tgk kat pump dia tulis 409.0 sen/litre. Aku pegi balik tanye mat bangla tu…

Aku : eh…bape selitre minyak skrg? xkan rm4.09 selitre???
Bangla : saya x tahu kakak…hari nie sudah naik…kerajaan sudah naik minyak.
Aku : kepala hotak kau…kalau minyak naik xkan sampai rm4.09 selitre????? sapa set itu mesin???
Bangla : xtahu kakak…saya kerja saja…bos kata itu mesin kerajaan sudah set…tiada sapa yg set…
Aku : kau pegi panggil bos kau skrg… ( hati dah panas )
Bangla : Boss sudah balik kakak…xda sapa saya mau cari..
Aku : hoiii bodoh…kau call la sapa u punya boss…u punya manager or u punya supervisor…pandai u orang mau tipu ha…

Xlama pastu sorang lagi brader dtg…dia guna card credit…kata nya dia isi 20 litre kena RM130…terkejut…terus ke kaunter.

Yg paling bangang bile bangla tu wat muka sial dia…org dah ramai marah2…pastu brader tu minta buka pintu…nak call boss dia..cakap sdr…tp bangla tu xnak…aku dah mula tempik2 kat situ maki hamun bangla tu. Last2 dia call boss dia..bile brader tu nak cakap ngan boss dia…boss dia boleh cut line. Aku dah sampai angin kat kepala…tggal nak pecahkan cermin kaunter bayar tu jew…sbb aku nak ajar sikit bangla bodoh tu. Last aku call balai tempat keja aku…aku minta mber tlg call balai berhampiran, sbb aku nak suh anggota polis dtg situ and pggil boss shell tu…barua sgt…aku tahu lah hr nie hr rabu…minyak naik…tapi xkan dr RM2.90 naik sampai RM4.09????? Aku xtahu apa brader tu dah buat…ms lepas aku settle cakap ngan mber aku…aku tgk bangla tu dah pulangkan balik duit brader tu…dan brader tu kata “bg duit kakak nie cepat (aku la tu)…sbb ini kakak mau masuk kerja….”
Last dia pulangkan balik duit aku….hoiii…klu nak menipu pun agak2 la…nasib aku jenis isi minyak selalu tgk meter…klu aku main punch letak and blah…xke nampak bangang aku kat situ????
#KPDNKK minta la pantau station2 minyak nie…jgn ikut suka bapak diorg nak naik harga minyak ikut suka….dah ar minyak tiap2 minggu naik…turun…naikkk…tapi xkan naik dua kali ganda. Yg aku xleh blah bangla tu jwb ” itu kerajaan naik minyak….itu kerajaan kasi setting itu mesin pump minyak…”
Maka aku pun naik minyak la kat situ kan…nasib kau kat dalam jew bangla…klu awal lg…dan pintu tu msh terbuka…lunyai aku kerja kan kau…lepas tu org dah ajar…dia plak mengajar kite.
Korang2 yg rajin isi minyak tu…hati2 laaa…sentiasa tgk meter litre tu…jgn main isi blah, tau2 keta mati tgh jalan sbb minyak xda…pd hal br isi….
Station pump minyak jgn la bangkai sgt buh bangla tgh2 mlm…bile jd hal jawapan semua xtahu…bodoh sgt…korang ingat korang tipu sapa????? nasib korang xbaik sbb aku yg kena tadi.

#MohonViral supaya xkan da lagi org terkena…be carefull pas nie.

Menyedari kesilapan yang berlaku, pihak Shell akhirnya memberi penjelasan.

Berikut adalah penjelasan penuh dari pihak Shell:

Dear customers,
We discovered an issue with our price update last night, and this has been rectified immediately. Unfortunately some 160 transactions that took place between 12:01AM and 1:30AM on 18 May 2017 were affected. If you have filled up at any of our stations during that time period, please kindly check your receipt, and do bring it back to the station where you made the purchase for reimbursement of the difference.

For your reference, the correct price for the period of 18 – 24 May 2017 are as follows:
Shell FuelSave 95: RM2.08/Ltr
Shell V-Power 97: RM2.36 /Ltr
Shell V-Power Racing: RM3.06 /Ltr
Shell FuelSave Diesel (Euro2M): RM1.99/Ltr
Shell FuelSave Diesel (Euro5): RM2.09/Ltr

We apologise for the inconvenience caused, and thank you for your loyalty and support. Should you have further enquiries related to this matter, please contact our Customer Service Centre at 1300 88 1808.

Thank you.

Berdasarkan kepada kenyataan pihak Shell, mereka yang ‘terkena’ boleh menuntut kembali wang dengan menyertakan bukti resit.

Kalau tiada resit macam mana pula? Rasanya sekarang bukan semua stesen minyak akan berikan resit kecuali kita minta.

Harap boleh selesaikan dengan menghubungi Shell Customer Service Centre at 1300 88 1808.

Jika tak? Melayang….


Tags: , , , ,

Category: INFO SEMASA

Leave a Reply

Your email address will not be published.