CUTI-CUTI MALAYSIA

MATTA FAIR 2012 | PAMERAN MATTA AKAN DIADAKAN DI PWTC BERMULA 6 MAC 2012 | Kira-kira 100,000 pengunjung dijangka melawat Pameran Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) 2012 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) mulai 16 – 18 Mac 2012 sudah pasti menjadi acara yang harus dikunjungi bagi mendapatkan tawaran pakej istimewa dan terbaik yang ditawarkan oleh pelbagai agensi pelancongan dalam mahupun luar negara.

MATTA Fair 2012 akan memperuntukkan 984 gerai pameran, iaitu penambahan 34 gerai berbanding tahun lepas dalam kawasan seluas 23,200 meter persegi. MATTA juga akan turut menganjurkan pameran seperti itu di Selangor, Johor, Kelantan, Perak, Sabah, Sarawak, Pulau Pinang, Johor dan Negeri Sembilan pada tahun depan.

Senarai Jadual MATTA Fairs 2012 Mengikut Negeri :

16 163

SALAM | Terlebih dahulu ammboi nak mintak maaf banyak-banyak sebab tak sempat balas jejak korang semalam. Sedey tul. Sebenarnya ammboi sekarang berada di Gambang, Pahang. Sedang bercuti bersama keluarga. Namun demikian itu bukan alasan untuk ammboi tidak berblogwalking. Kerana ammboi awal-awal lagi sudah menyediakan ‘broadband’ untuk berblogwalking dari sana. Namun atas beberapa kesilapan yang tidak diduga, broadband yang ammboi bawa tu bermasalah sikit. Pagi ini baru ok setelah ‘puas bertekak’ dengan orang Maxis.

Dalam jam 10 semalam ammboi bertolak dari Putrajaya ke Gambang. Sampai kat sini plak pening mencari HomeStay yang telah siap ditempah berbulan nan lepas. Ok la. Nanti ammboi sambung kembali yer. Teruskan bw ke blog ammboi ni yer. Jejak korang pasti akan ammboi balas sebaik mungkin. Insyaallah.

0 118
This is a continuation of yesterday applicable AirAsia.Com entry. A giant national carrier Malaysian Airlines has also stole the limelight with promotional packages. Do not want to lose to challenger, MAS has tried to intensify trade promotion packages flights with prices comparable to the challenger.

ABOUT MALAYSIAN AIRLINES SYSTEM (MAS)
The story of Malaysia Airlines starts in the golden age of travel. A joint initiative of the Ocean Steamship Company of Liverpool, the Straits Steamship of Singapore and Imperial Airways led to a proposal to the Colonial Straits Settlement government to run an air service between Penang and Singapore. The result was the incorporation of Malayan Airways Limited (MAL) on 12 October 1937.
On 2 April 1947, MAL took to the skies with its first commercial flight as the national airline. Fuelled by a young and dynamic team of visionaries, the domestic carrier turned into an international airline in less than a decade.
With the formation of Malaysia in 1963, the airline changed its name to Malaysian Airlines Limited. Soon after, Borneo Airways was incorporated into MAL. Within 20 years, MAL grew from a single aircraft operator into a company with 2,400 employees and a fleet operator using the then latest Comet IV jet aircraft, six F27s, eight DCs and two Pioneers.
In 1965, with the separation of Singapore from Malaysia, MAL became a bi-national airline and was renamed Malaysia-Singapore Airlines (MSA). A new logo was introduced and the airline grew exponentially with new services to Perth, Taipei, Rome and London. However, in 1973, the partners went separate ways. Malaysia introduced Malaysian Airline Limited, which was subsequently renamed Malaysian Airline System or in short, Malaysia Airlines. Today, Malaysia Airlines flies around 50,000 passengers daily to some 100 destinations worldwide.
The airline holds a lengthy record of service and best practices excellence, having received more than 100 awards in the last 10 years – the more notable ones are listed below.
Awarded by Skytrax UK
  • World’s Best Cabin Crew (2001–2004, 2007, 2009)
  • 5-star Airline (2005–2007, 2009)
  • Economy Class Onboard Excellence (2006)
  • World’s Best Economy Class Award (2010)
  • Staff Service Excellence for Asia Award (2010)
Awarded by World Travel Awards
  • World’s Leading Airline to Asia (2010)
  • Asia’s Leading Airline (2010)
  • Asia’s Leading Business Class Airline (2010)

0 336
The best promotion of FIREFLYZ.COM. This can be as low as RM9 * fly to Miri, Kuching, Langkawi, and several other places. You can not escape from this campaign. What’s more, please visit the websites of online reservations FIREFLYZ.COM immediately. Booking period is from 6 April to 13 April 2011 and the flight was from 3 May to 29 October 2011.
CLICKS HERE TO BOOK NOW!

1 339
Salam 1Malaysia
Cuti sekolah makin dekat kat. Kalau tak silap ammboi hujung bulan Mei ni hingga pertengahan bulan Jun akan ada cuti sekolah. Wah..mesti bebudak tak sabar nak cuti kan. Kita yang dewasa kat KL pun rasa ringan sikit beban kalau masa cuti sekolah. Takdelah jem sangat kan. Cuti sekolah, sinonim jugak dengan mak bapak yang juga mahu bercuti. 
Boring naik kereta, kini kita dah boleh menempah tiket penerbangan yang harganya begitu menarik sekali. Banyangkan kalau korang dapat pergi ke Langkawi atau Kota Kinabali dengan tambah serendah RM10* – RM15* sahaja. Murah bukan. AirAsia.Com menawarkan pakej yang cukup lumayan!

Ammboi bukannya nak berkempen untuk AirAsia. Tetapi ammboi nak puji la usaha mereka ni. Walaupun hanya beberapa tiket istimewa macam ni ditawarkan dalam satu-satu flight, namun ia sudah cukup memberi peluang kepada mereka yang mahu save bajet. Ramai dikalangan kawan-kawan opis ammboi dan isteri yang mengambil peluang ketika offer tiket murah ni. Ada yang bercuti ke Kota Kinabalu, dan ada juga yang berkunjung ke bumi Langkawi. Namun demikian korang kena banyak bersabarlah. Biasanya tempahan macam ni memerlukan korang menunggu sehingga setahun. Macam mana pengalaman korang dengan airasia nih?
* – Harga yang ditawarkan sebelum + + dengan insuran + tax dan sebagainya.

Salam 1Malaysia Semua
Dah pergi jengok Putrajaya Hot Air Ballon Fiesta 2011 di Presint 2, Putrajaya ke? Kalau belum hari ni adalah hari akhir fiesta berkenaan. Ammboi yang dok dekat ni jer pun baru pagi tadi berkesempatan jenguk fiesta berkenaan. Tu pun pegi kejap jer tak sempat nak ‘serbu’ khemah-khemah yang ada kat sana. Ramai betul yang pergi sana, sampaikan nak parking pun susah.

Banyak jenis ballon udara yang ada kat sana. Tapi pagi tadi ammboi sempat tengok beberapa ballon jer. Biasalah anak kecik, adli keletihan terus tertidur atas bahu dan kami pun balik ajerlah. Hehehe…

1 42
MAHA 2010 bakal menutup tirainya pada hari ni. Korang dah pegi ker? Eh..eh…takkan tak pergi lagi kot. Bukannya jauh. Dekat jer tu. Banyak benda menarik yang korang dapat lihat di sana. AmmBoi dan family sempat pergi sana hari minggu yang lepas. Tapi hari ni baru nak update post kan. Hehehe… Apa yang menariknya MAHA 2010?
Banyak perkara menarik kat sana. Cuma ammboi tak boleh nak ulas panjang lebar sebab ammboi sendiri pun dapat pegi kejap jer. Biasalah, ada baby adli yang baru berusia 2 bulan 2 minggu. Tu pun ramai yang terkejut ammboi sempat pegi jugak.

Ok. Tu jer n3 ammboi kali ni. Selamat ke MAHA 2010 semua.

1 62
Ramai..Sampai ‘abg mat’ kita tukar pakaian kat sini jer, tandas penuh….
Pastinya anda pernah ke Hutan Lipur, Air Terjun Kaching. Ianya berada di antara laluan Kuala Lumpur ke Rawang. Ya, cuma mengambil masa antara 30 minit sahaja dari pusat bandaraya, Kuala Lumpur. Nak naik bas boleh juga. Naik bas No. 43 menuju ke Rawang. Kalau berkereta nak parking boleh, cuma kena caj RM2 sekali masuk.

port menarik kat bawah pokok jer… (bkn port sekodeng)

Air Terjun Kaching, boleh dikatakan tersangat istimewa bagi sesiapa sahaja yang inginkan ketenangan sementara daripada keributan kota. Air Terjun Kaching menawarkan kepada anda semua suasana hutan simpan yang menarik dan segar. Terletak antara 7km dari Rawang dan 23km dari Kuala Lumpur, jaraknya tidaklah jauh sangat kan.

Nak mandi air terjun pon kena berasak-asak…huhhh…

Penulis sendiri telah pergi kesana baru-baru ini. Boleh dikatakan hari tersebut sememangnya hari yang paling ramai pengunjung. Sehinggakan nak cari tempat duduk (berkelah) pun susah. Alahai, nasib baik ada lokasi menarik (kira ok la) kat bawah pokok sana tu.

Jom mandiiiii…..

Tapi untuk mencari tempat tu (tempat mandi baik punya…) kita kena berjalan naik bukit sekitar 30 minit. Adoii.. Letih gak tu. Bawa barang lagi. Namun apa yang penting kita puas hati kan. Mandi punya mandi, sedar-sedar dah petang. Mak oiii…penulis memang dah mandi sakan pun. Tambahan pula dengan bekal makanan yang dibawa bolehla alas perut untuk tambah tenaga mandi air terjun. hahaha…

Airnya cetek, jadi takdela bahaya sangat. Cuma hati-hati dengan batunya jer….

p/s : jom berkelah… bestttt…

0 164


Kami hanya sempat berkunjung ke Makam Mahsuri pada hari ke-6 di Langkawi. Inilah kali pertama juga saya menjejakkan kaki ke sini. Sebelum ini hanya mendengar ceritanya, tengok ceritanya kat tv, baca daripada buku dan sebagainya. Kali ini Makam Mahsuri, Lagenda di Langkawi berada di depan mata saya.

Kat Makam Mahsuri

Di sini terdapat rumah milik keluarga Mahsuri dan beberapa orang besar dahulukala. Ianya di jaga rapi dan dipamerkan untuk tatapan umum generasi ke generasi.


Kisah Tentang Mahsuri

Mahsuri – Gambaran Pelukis

Lagenda keanggunan Mahsuri memang terkenal diseluruh pelusuk jajahan pada masa itu. Kejelitaannya penuh dengan sopan-santun, baik budi pekerti, dan mempunyai semua sifat kewanitaan yang sempurna. Hingga dia menjadi kegilaan semua para jejaka. Anak gadis Pandak Mayah dan Mak Andak Alang ini akhirnya berkahwin dengan Wan Mat Deris anak kepada Dato Seri Kama Jaya yang merupakan pembesar Langkawi pada masa itu. Sebelum itu Dato Seri Kama Jaya juga tertarik hati dengan kecantikkan Mahsuri dan ingin menjadikannya sebagai isteri kedua. Namun ia ditentang oleh isteri pertamanya Mahura. Ternyata pengaruh Mahura sangat kuat dan Dato Seri Kama Jaya membatalkan hasratnya itu.

Rumah Pandak Mayah dan Mak Andak Alang

Buai milik anak Mahsuri



Mahsuri dan Wan Mat Deris dikurniakan cahaya mata bernama Wan Mat Arus. Macam-macam hal dibuat oleh Mahura kerana mencemburui Mahsuri. Ini kerana ia takut suaminya masih menyimpan hasrat kepada Mahsuri dan populariti Mahsuri juga semakin meningkat. Sehinggalah suami Mahsuri keluar berdagang, Mahura menfitnah Mahsuri ada hubungan sulit dengan seorang pedagang muda, Deramang.

Kat Muzium kot…

Akhirnya, Mahsuri ditangkap dan dihukum rejam dengan tombak. Namun ianya tidak lut sehinggalah Mahsuri sendiri menyatakan tubuhnya hanya lut dengan tombaknya sendiri. Sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir, Mahsuri telah bersumpah- Langkawi tidak akan aman dan makmur selama tujuh keturunan.

Fakta

Sejarah Mahsuri berlaku sekitar tahun 1817 hingga 1821. Tarikh sebenar tidak dapat dipastikan. Negeri Kedah ketika itu di bawah pemerintahan Sultan Ahmad Tajuddin Halim Syah II, dan penghulu Langkawi ialah Dato’ Pekerma Jaya. Kisah Mahsuri adalah sejarah bukan legenda, ini diperakui ramai tokoh sejarah Kedah, bagaimanapun peristiwa itu merupakan cerita lisan rakyat, hakikat terdedah kepada unsur tokok tambah, maka kemasukan unsure mitos dan lagenda tidak dapat dielakkan.


Logik

Setelah pulau ini musnah oleh serangan Siam dan Inggeris, penduduk Langkawi sentiasa hidup dalam ketakutan dan Langkawi tinggal dalam keadaan mundur. Peristiwa pembunuhan Mahsuri dengan sumpah padang jarak selama tujuh keturunan dalam konteks sejarah sumpahan itu tidak boleh dijadikan alas an kepada kemunduran Langkawi. Bukan sahaja mitos atau lagenda itu bercanggahan dengan akidah, malah ada faktor lain yang lojik boleh dikaitkan dengan kemunduran itu.

Aisyah – Generasi ke-7 keturunan Mahsuri dikatakan penamat kepada sumpahan Mahsuri

Sumber :
1-Info kat Makam Mahsuri
2-www.mykedah2.com


0 147
UNDER WATER WORLD LANGKAWI

“SAVE NATURE FOR FUTURE

Langkawi memang terkenal dengan banyak tempat menarik untuk di kunjungi. Antaranya seperti tempat membeli belah bebas cukai (Beli coklat dan pinggan mangkuk), tempat-tempat peringatan seperti Kota Mahsuri, dan juga Under Water World Langkawi yang diuruskan oleh Jabatan Taman Laut Malaysia salah sebuah jabatan bawah naungan Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar.

Kami petugas pemeran berpeluang untuk memasuki Taman Laut tersebut untuk melihat apa yang ada dalam Under Water World tersebut. Dan sebahagian gambar-gambar tersebut boleh kita kongsi bersama.

Obor-obor
Ikan penama ni. Besau gila siot…
Sebahagian dpd terumbu karang yang dipamerkan.

Peguin Afrika
Ni la suspek yang mempermainkan aku. Nak ambik gambar dia bukan main susah, kejap lari sana, kejap mai sini. Siot punya peguin. Naik nyampah aku. Last-last dapat juga aku amil..
Burung ni xleh cakap kuat-kuat, kena cakap lembut2 je. Apa kehel sensitif plak dia. Aku pi kat dia terus malas cakap. Aaaa..?
Bangau kot, lupa nak tgk info menatang ni…

Ikan Pari….

“Ni udang jugak, tapi xleh makan kot.. haha..” kata member aku.
Ni Naga Laut.. Nama Inggeris Dragon menda ntah.. Betul ke?


Buat arca lilin. RM10 satu.

Selamat Bercuti