KERETA

0 347

Gambar Nissan Grand Livina Baru 2013 | Nampaknya Nissan bakal memperkenalkan Nissan Grand Livina baru di Malaysia tidak lama lagi. Ini kerana, wajah baru Livina itu sudahpun dilancarkan di China. Jika dilihat dari gambarnya itu, sudah tentu ia akan terus menjadi pilihan ramai. Memang nampak menarik dan sedikit garang! Berikut merupakan gambar-gambar kenderaan MPV Grand Livina 2013 yang telah dilancarkan di China.

0 149

Honda Jazz S | Honda Malaysia Sdn Bhd memperkenalkan variasi Honda Jazz S kepada rakyat Malaysia, sambil mengekalkan ciri-ciri penting kereta kompak hatchback lima pintu yang popular. Pihaknya percaya Jazz S akan menarik ahli profesional muda yang berminat dengan kenderaan kompak bagi mengisi gaya hidup dan cara pamanduan mereka.

0 520

Pelancaran Ferrari 458 Spider Di Malaysia | Ada tak sesiapa yang berminat untuk ‘merembat’ sebuah Ferrari 458 Spider? Kalau ada anda bolehlah membuat tempahan dengan Naza Italia Sdn. Bhd. (Naza Italia), pengedar rasmi kenderaan Ferrari di Malaysia, pada hari ini telah melancarkan model sports terbaru, Ferrari 458 Spider.

1 185

PERODUA LANCAR ALZA SR (SMART RIDE) | Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA), pengeluar kenderaan mampu milik nasional, memperkenalkan model kenderaan pelbagai guna (MPV) kompak dipertingkatkan, Alza Smart Ride (Alza SR) baru pada harga atas jalan antara RM53,013.50 dan RM56,513.50 seunit.

0 110

SAGA, MYVI DAN INSPIRA MENANG ANUGERAH KECEKAPAN BAHAN API 2011 ASIAN AUTO AMBANK | Tiga kereta nasional, Perodua Myvi, Proton Saga dan Proton Inspira meraih Anugerah Kecekapan Bahan Api 2011 Asian Auto Ambank dalam kategori berlainan.

Perodua Myvi 1.3 baharu memenangi anugerah itu di bawah kategori kereta bandar kompak kerana kecekapan bahan api 6.2 liter bagi setiap 100km perjalanan, Proton Saga 1.3 (M) bagi kategori keluarga kecil (6 liter bagi setiap 100km) dan Proton Inspira 2.0 bagi kategori kereta keluarga mewah (6.2 liter bagi setiap 100km).

Ambank adalah penaja utama bagi anugerah automotif tahunan itu, yang memberikan pengiktirafan kepada jenama kereta yang menawarkan kenderaan paling cekap bahan api dalam kategori masing-masing di Malaysia. Program anugerah tahunan yang pertama seumpamanya di Malaysia itu menggalakkan pengeluar kereta menawarkan kenderaan berkualiti dengan teknologi dan kejuruteraan terbaru yang menggalakkan kecekapan bahan api.

Sejumlah 34 syarikat kereta mengambil bahagian untuk merebut 54 anugerah yang ditawarkan dalam 18 kategori pada acara yang diadakan bagi tahun keempat itu. Mercedes Benz C-Class 200 CGI, Volvo S60 1.6 Turbo dan Audi A4 1.8T memenangi Anugerah berkenaan di bawah kategori kereta eksekutif.

1 91

DC AVANTI – SUPERCAR PERTAMA INDIA | Seperti yang ammboi katakan sebelum ini, India sememangnya sebuah negara yang semakin maju dan gilakan teknologi dalam kehidupan mereka. Setiap hari ada sahaja teknologi terkini yang mereka cuba kembangkan. Dari kereta bajet, telefon bajet, komputer tablet bajet kini kereta sport pula.

Terbaru, Firma reka bentuk, DC Design memperkenalkan jentera supercar pertama India yang diberi nama DC Avanti. Jentera tersebut dilancarkan oleh pelakon terkenal Bollywood, Amitabh Bachchan pada Ekspo Motor Delhi 2012 kelmarin. Kereta itu dikuasakan oleh unit enjin bersesaran 2.0 liter empat silinder yang mampu menghasilkan kuasa sehingga 240 kuasa kuda.

0 74

VIDEO SPYSHOT PROTON P3-21A DIRAKAM DI LEBUHRAYA NKVE | PROTON BARU 2012 | Terbaik! Itu yang ammboi boleh katakan. Melihatkan video ini ammboi rasakan keluaran terbaru Proton ini pasti mengancam. Melihat pada pandangan hadapannya nampak seolah-olah Honda City baru. Namun panjang kereta sedan P3-21A ini nampak sedikit pendek dan hampir sama dengan model Gen 2 atau Saga FL sahaja.

VIDEO PROTON BARU 2012

KREDIT TO OWNER VIDEO – FELECEH

4 93

KERETA 200CC DIKELUARKAN DI INDIA MAMPU BERGERAK 70KM/J? | India sememangnya sebuah negara besar yang semakin ghairah meneroka peluang memajukan negara mereka. Dengan jumlah penduduk yang ramai, memiliki pula sejumlah besar penduduk yang berpendapatan rendah dan berada dalam paras kemiskinan, kerajaannya berusaha untuk memastikan mereka beruapaya mengeluarkan sesuatu produk yang mampu milik atau berkos rendah. Sebelum ini India mengeluarkan komputer tablet yang termurah didunia dan kini mereka juga mensasarkan kereta termurah didunia, RE60.

Pengeluar kereta Bajaj Auto di India mendedahkan sebuah kereta berkuasa 200cc yang hanya mengeluarkan 60 gram karbon dioksida bagi setiap kilometer. Kereta itu yang dinamakan RE60 yang bergerak sejauh 35 kilometer bagi setiap satu liter petrol akan memasuki pasaran kenderaan berharga murah di negara ini. Namun, harga kereta itu tidak didedahkan oleh Pengarah Urusan Bajaj Auto, Rajiv Bajaj. Kereta itu untuk dinaiki seramai empat orang yang mempunyai kelajuan 70 kilometer sejam dan berat hanya 400 kilogram. Ia dibina khas untuk kegunaan pengguna bandar.

0 432

PROTON EXORA BOLD 2012 | EXORA BOLD IS LAUNCHED | Proton memperkenalkan model Exora baru yang diberikan penambahbaikkan untuk prestasi dan gaya yang terkini. Proton Exora Bold 2012, juga dilengkapi dengan 1.6L Charged Fuel Efficiency (CFE) Engine yang mampu memberikan anda kuasa seperti memandu sebuah jentera 2.0L engine.

Model Proton Exora Bold 1.6 baharu ini dikeluarkan dalam tiga variasi iaitu Executive MT (transmisi manual), Executive AT (transmisi automatik 4AT), seterusnya versi tertinggi Exora Bold 1.6 Premium CVT (transmisi CVT) yang menggunakan enjin CFE (CamPro Fuel Efficiency), dibantu oleh sistem turbo dengan keluaran kuasa setinggi 138hp@5,000rpm dan tork maksimum 205Nm@2,000-4,000rpm.

0 96

PROTON BARU TUAH / ESPIRE / P3-21A BAKAL DILANCARKAN FEBRUARI 2012? | Nampaknya ramai juga yang tercari-cari model baru proton yang tiba-tiba sahaja menjadi isu hangat dikalangan peminat kenderaan buatan tempatan. Apatah lagi model baru yang digosipkan bakal keluar Februari 2012 ini boleh dikatakan begitu unik dan menarik perhatian. Model ini juga pernah dipamerkan di autoshow sebelum ini dengan nama ‘TUAH”.

Adakah model Tuah ini benar-benar akan direalisasikan atau hanya sebagai sensai semata. Jika sebelum ini model Mitsubishi Lancer dijadikan sebagai model gantian kepada Waja (jika tak silap ammboi la) dengan nama Inspira, kini mungkin sudah sampai masanya Proton menggantikan model Gen-2 atau Persona dengan mengeluarkan model baru yang lebih mengancam!

2 476

(VIDEO DAN GAMBAR) KEMALANGAN 8 BUAH FERRARI, MERCEDES DAN LAMBORGHINI | 8 FERRARI CRASH | Kemalangan melibatkan 14 buah kereta mewah di Jepun memang mengejutkan. Bayangkan 8 buah Ferrari, 3 buah Mercedes dan Lamborghini hancur remuk dek kerana kemalangan berkenaan.

sumber gambar : google | www.washingtonpost.com

Menurut sumber, kemalangan itu yang berlaku di wilayah Yamaguchi, kelmarin, dipercayai berpunca daripada seorang pemandu Ferrari yang cuba menukar lorong tetapi terlanggar pembahagi jalan. Pelanggaran itu menyebabkan kereta tersebut berpusing di tengah lebuh raya, dan kereta mewah lain berlanggar sesama sendiri semasa cuba mengelak Ferrari itu. Polis mengesahkan tiada sebarang kecederaan parah dilaporkan tetapi 10 orang dirawat akibat lebam dan luka ringan dalam kemalangan itu.

VIDEO KEMALANGAN 14 KERETA DI TOKYO, JEPUN

0 98

PROTON SAGA FLX SE BOLEH DITEMPAH MULAI HARI INI | Dalam banyak-banyak model ekon0mi, Proton Saga baru inilah antara yang ammboi paling minat. Selain penggunaan minyak yang menjimatkan, ia juga menawarkan ruang dalam dan tempat barangan belakang yang lebih selesa dan luas. Selain itu, sejak Saga baru dipekenalkan bermacam-macam perubahan telah Proton lakukan demi kebaikan untuk pelanggannya.

Sekali lagi, Proton Holdings Bhd. (Proton) terus menunaikan janjinya untuk menyediakan kenderaan berkualiti pada harga mampu milik dengan pelancaran varian terbaharu Saga, Saga FLX SE. Proton Saga FLX SE yang ditawarkan pada harga RM49,449 seunit itu menggunakan enjin Campro IAFM 1.6 liter dilengkapi transmisi Continuous Variable Transmission (CVT) automatik yang menawarkan penggunaan bahan api yang lebih cekap.

Model baru Saga FLX SE direka untuk generasi muda yang kini mempunyai pilihan untuk memiliki kenderaan yang bukan sahaja mampu milik tetapi menawarkan prestasi mantap. Pengenalan varian ini mengukuhkan kedudukan Saga sebagai kenderaan pilihan yang memberikan lebih nilai kepada pelanggan dengan penjimatan bahan api, prestasi lebih baik serta kualiti pemanduan yang hebat dan selesa. Berita Olahan Semula dari  Kosmo! Online

3 445

(GAMBAR) PROTON BARU 2012 | P23-21A GANTI PROTON PERSONA | PROTON Holdings Berhad (Proton) mengesahkan akan model baru yang akan diperkenalkan pengeluar kereta nasional, tahun depan bukan untuk mengantikan model Proton Persona, kata Pengarah Urusannya, Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir, hari ini. Beliau berkata model baru itu, yang buat sementara ini dikenali sebagai “P3-21A” adalah kereta baharu, dengan reka bentuk baharu dan tidak membawa reka bentuk daripada Persona langsung.

Gambar diatas merupakan beberapa gambar yang menunjukkan model P23-21A, ia merupakan model ganti kepada model Persona. Model baru Proton 2012 ini sebenarnya masih lagi menjadi tanda tanya. Penyiaran gambar ini bukan mengesahkan bahawa ia adalah model sebenar dan ia agak diragui lagi. Namun mengikut pengalaman, setiap pendedahan gambar model-model terkini Proton itu ada yang betul kan. Sumber AyamPenyek

3 112

MY PROTON MAKEOVER PROGRAM | CARA MENYERTAI? | Salam 1Malaysia. Semoga semua sihat-sihat hendaknya. Pagi ni ammboi nak ambil masa sedikit untuk menjelaskan mengenai Cara Menyertai My Proton Makeover Program. Ramai yang salah faham dan tidak memahami apa yang ammboi ceritakan sebelum ini.

SUBANG JAYA, September 13, 2011 – PROTON Holdings Berhad today handed over the first of made-over car under its Very Important PROTON (VIP) initiative, “My PROTON Makeover” Program. Fadly Hisham Roplay, the proud owner of a 1992 Proton Saga was given back the keys to his car by Director of Group Marketing & Branding, John Chacko, and Head of Engineering of the R3 unit of PROTON Motorsports Division, Tengku Djan Ley bin Tengku Mahaleel.

Salah Faham?

Blog ammboi tiada kena mengena dengan Proton mahupun Program Makeover berkenaan. Ammboi cuma sampaikan dalam blog ini sebagai hebahan bersama. Nak memohon anda kena ke laman yang proton sediakan. Anda boleh lawati www.protonvip.com dan memohon disana. Memang syarat dia anda kena ceritakan pengalaman anda sepanjang dengan kereta berkenaan. Ibarat kenangan atau sebagainya la.

Tidak Faham?

Mengenai bab tidak faham ni macam ammboi jelaskan tadi. Permohonan ke Program Makeover berkenaan anda perlu ke laman www.protonvip.com dan ammboi tidak dapat berbuat apa-apa untuk meluluskan permohonan anda. Tidak kiralah anda nak email atau sogok ammboi, kelulusan permohonan anda adalah tertakluk kepada pihak Proton sahaja. Ammboi cuma sebagai medium penghebah semata.

Jika anda berminat untuk menyertai My Proton Makeover Program, anda bolehlah berkunjung ke :

6 100

ISU JAMINAN TINGKAP KUASA KERETA PROTON : AGAK-AGAK LA NAK LETAK GAMBAR PUN | Ambil masa rehat sebentar untuk meluahkan pendapat ammboi. Rasa macam gatal-gatal gusi sahaja apabila membaca akhbar Berita Harian Online. Ammboi akui, akhbar online berkenaan banyak memberikan sumber entri kepada blog picisan ammboi ni. Namun tidak semestinya apa yang dipaparkan boleh kita ambil seratus peratus.

Dah terang-terangan nampak pakcik teksi tu pakai cover cermin kat situ dan berkemungkinan memang dia malas nak bukak benda tu semata-mata untuk bayar tol.

Contohnya macam isu hangat hari ini, berkenaan tingkap kuasa proton ni. Gambar (atas) dalam akhbar berkenaan menunjukkan sesuatu yang agak melampau tidak logiknya. Jika wartawan berkenaan nak cari gambar, biarlah yang sesuai dan logik. Kot yer pun suruhlah pakcik teksi tu cabut dulu cover cermin tu kalau nak amik gambar pun atau apalah salahnya wartawan berkenaan turun padang sebentar untuk mencari ‘mangsa’ kehebatan sebenar kereta proton untuk ditemu bual atau sebagainya. Jika beliau sudi, ammboi sendiri sanggup jadi ‘model kacak’ beliau dalam kes kerosakan kereta proton ni. Pengalaman ammboi sepanjang menggunakan Gen2 keluaran 2004 rasanya tak cukup 30 page akhbar berkenaan untuk ditulis. hahahaha…

P/S : AMMBOI JUGA FOBIA DENGAN PRODUK KELUARAN PROTON NI, NAMUN NAK BUAT MACAM MANA, ITU JER YANG TERMAMPU DENGAN KOS SEKITAR 50K (KALAU KAT THAILAND DAH DAPAT PAKAI VIOS ATAUPUN CITY NIH). HUTANG KERETA TAK HABIS-HABIS, ROSAKNYA MEMANG DAN BERPULUH-PULUH KALI. MACAM MANA NAK SAVE BAJET KALAU MACAM NI?!!!

P/S 2 : TU ROSAK LAGI. KHABARNYA MOTOR PUNYA ITU KIPAS SUDAH ROSAK SEBAB TU ENJIN PANAS. KHABARNYA LAGI, MUNGKIN HARGA ALAT GANTI SEKITAR RM300++.

11 172

PROTON JANJI GANTI PERCUMA TINGKAP KUASA KERETA KELUARANNYA | Proton mengumumkan akan memberi jaminan pemasangan alat ganti cermin tingkap kuasa automatik kepada pemilik kenderaan keluarannya. Namun apa yang mengelirukan ammboi adalah adakah jaminan berkenaan untuk kereta baru sahaja dan bagaimana pula dengan keretanya yang telah sedia ada. Mengikut maklumat yang ammboi terima, jaminan berkenaan hanya untuk kenderaan yang berdaftar mulai 1 September atau yang masih belum habis warranti 250,000km atau 10 tahun dari tarikh pendaftaran kenderaan.

Ammboi sendiri sudah menggunakan kereta keluaran proton selama 3 tahun dan sepanjang itu model Gen2 yang ammboi gunakan sudah 3 kali tukar cermin tingkap kuasa yang baru. Memang dasyat dan sungguh memeritkan. Berikut merupakan petikan akhbar Berita Harian Online untuk maklumat lanjut.

1 227

KERETA NANO TERMURAH DI DUNIA PALING MUDAH TERBAKAR | Ibarat kereta pakai buang, itulah yang ammboi boleh beri gambaran kepada kereta keluaran Tata Motors, pengeluar kenderaan India yang dipuji pada 2008 sebagai kereta pencetus revolusi pengangkutan di India, penjualan kereta Nano mengalami kemerosotan ekoran kebimbangan berhubung tahap keselamatan kenderaan itu, masalah pengeluaran serta kelembapan dalam pertumbuhan ekonomi.

Syarikat berkenaan telah mengarahkan satu siasatan dibuat semalam selepas sebuah lagi kereta kompak buatannya, Tata Nano yang dilabel kereta termurah di dunia terbakar secara tiba-tiba. Tata Motors juga dilaporkan akan menghubingi pemilik kenderaan terbabit. Terdahulu, akhbar tempatan The Times of India melaporkan bahawa dua adik beradik lelaki sempat melarikan diri selepas kereta terbabit tiba-tiba terbakar. Untuk pengetahuan semua, model asas kereta Nano dijual pada harga semurah AS$2,500 (RM7,956)