KERETA

0 203

Gambar Nissan Grand Livina Baru 2013 | Nampaknya Nissan bakal memperkenalkan Nissan Grand Livina baru di Malaysia tidak lama lagi. Ini kerana, wajah baru Livina itu sudahpun dilancarkan di China. Jika dilihat dari gambarnya itu, sudah tentu ia akan terus menjadi pilihan ramai. Memang nampak menarik dan sedikit garang! Berikut merupakan gambar-gambar kenderaan MPV Grand Livina 2013 yang telah dilancarkan di China.

0 101

Honda Jazz S | Honda Malaysia Sdn Bhd memperkenalkan variasi Honda Jazz S kepada rakyat Malaysia, sambil mengekalkan ciri-ciri penting kereta kompak hatchback lima pintu yang popular. Pihaknya percaya Jazz S akan menarik ahli profesional muda yang berminat dengan kenderaan kompak bagi mengisi gaya hidup dan cara pamanduan mereka.

0 284

Pelancaran Ferrari 458 Spider Di Malaysia | Ada tak sesiapa yang berminat untuk ‘merembat’ sebuah Ferrari 458 Spider? Kalau ada anda bolehlah membuat tempahan dengan Naza Italia Sdn. Bhd. (Naza Italia), pengedar rasmi kenderaan Ferrari di Malaysia, pada hari ini telah melancarkan model sports terbaru, Ferrari 458 Spider.

1 130

PERODUA LANCAR ALZA SR (SMART RIDE) | Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA), pengeluar kenderaan mampu milik nasional, memperkenalkan model kenderaan pelbagai guna (MPV) kompak dipertingkatkan, Alza Smart Ride (Alza SR) baru pada harga atas jalan antara RM53,013.50 dan RM56,513.50 seunit.

0 57

SAGA, MYVI DAN INSPIRA MENANG ANUGERAH KECEKAPAN BAHAN API 2011 ASIAN AUTO AMBANK | Tiga kereta nasional, Perodua Myvi, Proton Saga dan Proton Inspira meraih Anugerah Kecekapan Bahan Api 2011 Asian Auto Ambank dalam kategori berlainan.

Perodua Myvi 1.3 baharu memenangi anugerah itu di bawah kategori kereta bandar kompak kerana kecekapan bahan api 6.2 liter bagi setiap 100km perjalanan, Proton Saga 1.3 (M) bagi kategori keluarga kecil (6 liter bagi setiap 100km) dan Proton Inspira 2.0 bagi kategori kereta keluarga mewah (6.2 liter bagi setiap 100km).

Ambank adalah penaja utama bagi anugerah automotif tahunan itu, yang memberikan pengiktirafan kepada jenama kereta yang menawarkan kenderaan paling cekap bahan api dalam kategori masing-masing di Malaysia. Program anugerah tahunan yang pertama seumpamanya di Malaysia itu menggalakkan pengeluar kereta menawarkan kenderaan berkualiti dengan teknologi dan kejuruteraan terbaru yang menggalakkan kecekapan bahan api.

Sejumlah 34 syarikat kereta mengambil bahagian untuk merebut 54 anugerah yang ditawarkan dalam 18 kategori pada acara yang diadakan bagi tahun keempat itu. Mercedes Benz C-Class 200 CGI, Volvo S60 1.6 Turbo dan Audi A4 1.8T memenangi Anugerah berkenaan di bawah kategori kereta eksekutif.

1 52

DC AVANTI – SUPERCAR PERTAMA INDIA | Seperti yang ammboi katakan sebelum ini, India sememangnya sebuah negara yang semakin maju dan gilakan teknologi dalam kehidupan mereka. Setiap hari ada sahaja teknologi terkini yang mereka cuba kembangkan. Dari kereta bajet, telefon bajet, komputer tablet bajet kini kereta sport pula.

Terbaru, Firma reka bentuk, DC Design memperkenalkan jentera supercar pertama India yang diberi nama DC Avanti. Jentera tersebut dilancarkan oleh pelakon terkenal Bollywood, Amitabh Bachchan pada Ekspo Motor Delhi 2012 kelmarin. Kereta itu dikuasakan oleh unit enjin bersesaran 2.0 liter empat silinder yang mampu menghasilkan kuasa sehingga 240 kuasa kuda.

0 45

VIDEO SPYSHOT PROTON P3-21A DIRAKAM DI LEBUHRAYA NKVE | PROTON BARU 2012 | Terbaik! Itu yang ammboi boleh katakan. Melihatkan video ini ammboi rasakan keluaran terbaru Proton ini pasti mengancam. Melihat pada pandangan hadapannya nampak seolah-olah Honda City baru. Namun panjang kereta sedan P3-21A ini nampak sedikit pendek dan hampir sama dengan model Gen 2 atau Saga FL sahaja.

VIDEO PROTON BARU 2012

KREDIT TO OWNER VIDEO – FELECEH

4 54

KERETA 200CC DIKELUARKAN DI INDIA MAMPU BERGERAK 70KM/J? | India sememangnya sebuah negara besar yang semakin ghairah meneroka peluang memajukan negara mereka. Dengan jumlah penduduk yang ramai, memiliki pula sejumlah besar penduduk yang berpendapatan rendah dan berada dalam paras kemiskinan, kerajaannya berusaha untuk memastikan mereka beruapaya mengeluarkan sesuatu produk yang mampu milik atau berkos rendah. Sebelum ini India mengeluarkan komputer tablet yang termurah didunia dan kini mereka juga mensasarkan kereta termurah didunia, RE60.

Pengeluar kereta Bajaj Auto di India mendedahkan sebuah kereta berkuasa 200cc yang hanya mengeluarkan 60 gram karbon dioksida bagi setiap kilometer. Kereta itu yang dinamakan RE60 yang bergerak sejauh 35 kilometer bagi setiap satu liter petrol akan memasuki pasaran kenderaan berharga murah di negara ini. Namun, harga kereta itu tidak didedahkan oleh Pengarah Urusan Bajaj Auto, Rajiv Bajaj. Kereta itu untuk dinaiki seramai empat orang yang mempunyai kelajuan 70 kilometer sejam dan berat hanya 400 kilogram. Ia dibina khas untuk kegunaan pengguna bandar.

0 224

PROTON EXORA BOLD 2012 | EXORA BOLD IS LAUNCHED | Proton memperkenalkan model Exora baru yang diberikan penambahbaikkan untuk prestasi dan gaya yang terkini. Proton Exora Bold 2012, juga dilengkapi dengan 1.6L Charged Fuel Efficiency (CFE) Engine yang mampu memberikan anda kuasa seperti memandu sebuah jentera 2.0L engine.

Model Proton Exora Bold 1.6 baharu ini dikeluarkan dalam tiga variasi iaitu Executive MT (transmisi manual), Executive AT (transmisi automatik 4AT), seterusnya versi tertinggi Exora Bold 1.6 Premium CVT (transmisi CVT) yang menggunakan enjin CFE (CamPro Fuel Efficiency), dibantu oleh sistem turbo dengan keluaran kuasa setinggi 138hp@5,000rpm dan tork maksimum 205Nm@2,000-4,000rpm.

0 54

PROTON BARU TUAH / ESPIRE / P3-21A BAKAL DILANCARKAN FEBRUARI 2012? | Nampaknya ramai juga yang tercari-cari model baru proton yang tiba-tiba sahaja menjadi isu hangat dikalangan peminat kenderaan buatan tempatan. Apatah lagi model baru yang digosipkan bakal keluar Februari 2012 ini boleh dikatakan begitu unik dan menarik perhatian. Model ini juga pernah dipamerkan di autoshow sebelum ini dengan nama ‘TUAH”.

Adakah model Tuah ini benar-benar akan direalisasikan atau hanya sebagai sensai semata. Jika sebelum ini model Mitsubishi Lancer dijadikan sebagai model gantian kepada Waja (jika tak silap ammboi la) dengan nama Inspira, kini mungkin sudah sampai masanya Proton menggantikan model Gen-2 atau Persona dengan mengeluarkan model baru yang lebih mengancam!

2 280

(VIDEO DAN GAMBAR) KEMALANGAN 8 BUAH FERRARI, MERCEDES DAN LAMBORGHINI | 8 FERRARI CRASH | Kemalangan melibatkan 14 buah kereta mewah di Jepun memang mengejutkan. Bayangkan 8 buah Ferrari, 3 buah Mercedes dan Lamborghini hancur remuk dek kerana kemalangan berkenaan.

sumber gambar : google | www.washingtonpost.com

Menurut sumber, kemalangan itu yang berlaku di wilayah Yamaguchi, kelmarin, dipercayai berpunca daripada seorang pemandu Ferrari yang cuba menukar lorong tetapi terlanggar pembahagi jalan. Pelanggaran itu menyebabkan kereta tersebut berpusing di tengah lebuh raya, dan kereta mewah lain berlanggar sesama sendiri semasa cuba mengelak Ferrari itu. Polis mengesahkan tiada sebarang kecederaan parah dilaporkan tetapi 10 orang dirawat akibat lebam dan luka ringan dalam kemalangan itu.

VIDEO KEMALANGAN 14 KERETA DI TOKYO, JEPUN

0 61

PROTON SAGA FLX SE BOLEH DITEMPAH MULAI HARI INI | Dalam banyak-banyak model ekon0mi, Proton Saga baru inilah antara yang ammboi paling minat. Selain penggunaan minyak yang menjimatkan, ia juga menawarkan ruang dalam dan tempat barangan belakang yang lebih selesa dan luas. Selain itu, sejak Saga baru dipekenalkan bermacam-macam perubahan telah Proton lakukan demi kebaikan untuk pelanggannya.

Sekali lagi, Proton Holdings Bhd. (Proton) terus menunaikan janjinya untuk menyediakan kenderaan berkualiti pada harga mampu milik dengan pelancaran varian terbaharu Saga, Saga FLX SE. Proton Saga FLX SE yang ditawarkan pada harga RM49,449 seunit itu menggunakan enjin Campro IAFM 1.6 liter dilengkapi transmisi Continuous Variable Transmission (CVT) automatik yang menawarkan penggunaan bahan api yang lebih cekap.

Model baru Saga FLX SE direka untuk generasi muda yang kini mempunyai pilihan untuk memiliki kenderaan yang bukan sahaja mampu milik tetapi menawarkan prestasi mantap. Pengenalan varian ini mengukuhkan kedudukan Saga sebagai kenderaan pilihan yang memberikan lebih nilai kepada pelanggan dengan penjimatan bahan api, prestasi lebih baik serta kualiti pemanduan yang hebat dan selesa. Berita Olahan Semula dari  Kosmo! Online

3 154

(GAMBAR) PROTON BARU 2012 | P23-21A GANTI PROTON PERSONA | PROTON Holdings Berhad (Proton) mengesahkan akan model baru yang akan diperkenalkan pengeluar kereta nasional, tahun depan bukan untuk mengantikan model Proton Persona, kata Pengarah Urusannya, Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir, hari ini. Beliau berkata model baru itu, yang buat sementara ini dikenali sebagai “P3-21A” adalah kereta baharu, dengan reka bentuk baharu dan tidak membawa reka bentuk daripada Persona langsung.

Gambar diatas merupakan beberapa gambar yang menunjukkan model P23-21A, ia merupakan model ganti kepada model Persona. Model baru Proton 2012 ini sebenarnya masih lagi menjadi tanda tanya. Penyiaran gambar ini bukan mengesahkan bahawa ia adalah model sebenar dan ia agak diragui lagi. Namun mengikut pengalaman, setiap pendedahan gambar model-model terkini Proton itu ada yang betul kan. Sumber AyamPenyek

3 71

MY PROTON MAKEOVER PROGRAM | CARA MENYERTAI? | Salam 1Malaysia. Semoga semua sihat-sihat hendaknya. Pagi ni ammboi nak ambil masa sedikit untuk menjelaskan mengenai Cara Menyertai My Proton Makeover Program. Ramai yang salah faham dan tidak memahami apa yang ammboi ceritakan sebelum ini.

SUBANG JAYA, September 13, 2011 – PROTON Holdings Berhad today handed over the first of made-over car under its Very Important PROTON (VIP) initiative, “My PROTON Makeover” Program. Fadly Hisham Roplay, the proud owner of a 1992 Proton Saga was given back the keys to his car by Director of Group Marketing & Branding, John Chacko, and Head of Engineering of the R3 unit of PROTON Motorsports Division, Tengku Djan Ley bin Tengku Mahaleel.

Salah Faham?

Blog ammboi tiada kena mengena dengan Proton mahupun Program Makeover berkenaan. Ammboi cuma sampaikan dalam blog ini sebagai hebahan bersama. Nak memohon anda kena ke laman yang proton sediakan. Anda boleh lawati www.protonvip.com dan memohon disana. Memang syarat dia anda kena ceritakan pengalaman anda sepanjang dengan kereta berkenaan. Ibarat kenangan atau sebagainya la.

Tidak Faham?

Mengenai bab tidak faham ni macam ammboi jelaskan tadi. Permohonan ke Program Makeover berkenaan anda perlu ke laman www.protonvip.com dan ammboi tidak dapat berbuat apa-apa untuk meluluskan permohonan anda. Tidak kiralah anda nak email atau sogok ammboi, kelulusan permohonan anda adalah tertakluk kepada pihak Proton sahaja. Ammboi cuma sebagai medium penghebah semata.

Jika anda berminat untuk menyertai My Proton Makeover Program, anda bolehlah berkunjung ke :

6 61

ISU JAMINAN TINGKAP KUASA KERETA PROTON : AGAK-AGAK LA NAK LETAK GAMBAR PUN | Ambil masa rehat sebentar untuk meluahkan pendapat ammboi. Rasa macam gatal-gatal gusi sahaja apabila membaca akhbar Berita Harian Online. Ammboi akui, akhbar online berkenaan banyak memberikan sumber entri kepada blog picisan ammboi ni. Namun tidak semestinya apa yang dipaparkan boleh kita ambil seratus peratus.

Dah terang-terangan nampak pakcik teksi tu pakai cover cermin kat situ dan berkemungkinan memang dia malas nak bukak benda tu semata-mata untuk bayar tol.

Contohnya macam isu hangat hari ini, berkenaan tingkap kuasa proton ni. Gambar (atas) dalam akhbar berkenaan menunjukkan sesuatu yang agak melampau tidak logiknya. Jika wartawan berkenaan nak cari gambar, biarlah yang sesuai dan logik. Kot yer pun suruhlah pakcik teksi tu cabut dulu cover cermin tu kalau nak amik gambar pun atau apalah salahnya wartawan berkenaan turun padang sebentar untuk mencari ‘mangsa’ kehebatan sebenar kereta proton untuk ditemu bual atau sebagainya. Jika beliau sudi, ammboi sendiri sanggup jadi ‘model kacak’ beliau dalam kes kerosakan kereta proton ni. Pengalaman ammboi sepanjang menggunakan Gen2 keluaran 2004 rasanya tak cukup 30 page akhbar berkenaan untuk ditulis. hahahaha…

P/S : AMMBOI JUGA FOBIA DENGAN PRODUK KELUARAN PROTON NI, NAMUN NAK BUAT MACAM MANA, ITU JER YANG TERMAMPU DENGAN KOS SEKITAR 50K (KALAU KAT THAILAND DAH DAPAT PAKAI VIOS ATAUPUN CITY NIH). HUTANG KERETA TAK HABIS-HABIS, ROSAKNYA MEMANG DAN BERPULUH-PULUH KALI. MACAM MANA NAK SAVE BAJET KALAU MACAM NI?!!!

P/S 2 : TU ROSAK LAGI. KHABARNYA MOTOR PUNYA ITU KIPAS SUDAH ROSAK SEBAB TU ENJIN PANAS. KHABARNYA LAGI, MUNGKIN HARGA ALAT GANTI SEKITAR RM300++.

11 103

PROTON JANJI GANTI PERCUMA TINGKAP KUASA KERETA KELUARANNYA | Proton mengumumkan akan memberi jaminan pemasangan alat ganti cermin tingkap kuasa automatik kepada pemilik kenderaan keluarannya. Namun apa yang mengelirukan ammboi adalah adakah jaminan berkenaan untuk kereta baru sahaja dan bagaimana pula dengan keretanya yang telah sedia ada. Mengikut maklumat yang ammboi terima, jaminan berkenaan hanya untuk kenderaan yang berdaftar mulai 1 September atau yang masih belum habis warranti 250,000km atau 10 tahun dari tarikh pendaftaran kenderaan.

Ammboi sendiri sudah menggunakan kereta keluaran proton selama 3 tahun dan sepanjang itu model Gen2 yang ammboi gunakan sudah 3 kali tukar cermin tingkap kuasa yang baru. Memang dasyat dan sungguh memeritkan. Berikut merupakan petikan akhbar Berita Harian Online untuk maklumat lanjut.

1 134

KERETA NANO TERMURAH DI DUNIA PALING MUDAH TERBAKAR | Ibarat kereta pakai buang, itulah yang ammboi boleh beri gambaran kepada kereta keluaran Tata Motors, pengeluar kenderaan India yang dipuji pada 2008 sebagai kereta pencetus revolusi pengangkutan di India, penjualan kereta Nano mengalami kemerosotan ekoran kebimbangan berhubung tahap keselamatan kenderaan itu, masalah pengeluaran serta kelembapan dalam pertumbuhan ekonomi.

Syarikat berkenaan telah mengarahkan satu siasatan dibuat semalam selepas sebuah lagi kereta kompak buatannya, Tata Nano yang dilabel kereta termurah di dunia terbakar secara tiba-tiba. Tata Motors juga dilaporkan akan menghubingi pemilik kenderaan terbabit. Terdahulu, akhbar tempatan The Times of India melaporkan bahawa dua adik beradik lelaki sempat melarikan diri selepas kereta terbabit tiba-tiba terbakar. Untuk pengetahuan semua, model asas kereta Nano dijual pada harga semurah AS$2,500 (RM7,956)

1 116

NEW PERODUA MYVI SE 1.5 AND MYVI EXTREME 1.5 | Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) melancarkan model baru Perodua Myvi SE 1.5 dan Myvi Extreme 1.5, kenderaan penumpang pertama keluarannya dilengkapi enjin berkuasa 1.5 dalam usaha mengukuhkan kedudukannya di pasaran tempatan. Ditawarkan pada harga bermula RM50,900 hingga RM61,700 itu, ia dijangka menarik perhatian pengguna di negara ini dengan kepuasan pemanduan maksimum khususnya dari segi prestasi yang dipertingkat.

Pelancaran Myvi 1.5 itu bakal meningkatkan jualan keseluruhan Myvi di pasaran tempatan kepada 9,500 unit sebulan berbanding 8,000 unit sebelum ini, yang mana antara 45 peratus hingga 55 peratus disumbangkan kedua-dua varian terbaru itu. Dipacu enjin 1.5 liter 16V DVVT yang mampu menjana kuasa maksimum 76kW pada 6,000 rpm dan tork maksimum 136Nm pada 4400rpm, kedua-dua Myvi itu mampu memecut sehingga 100 kilometer sejam dalam 9.98 saat berbanding 12.49 saat bagi prestasi Myvi SE 1.3 liter sebelum ini.

47 214

PROTON VIP PROGRAM MY PROTON MAKEOVER | PELUANG UNTUK BAIK PULIH KERETA LAMA ANDA | My Proton MakeOver memberikan kereta anda peluang untuk menjalani proses baik pulih oleh unit R3 Proton Motorsports Division. Program tersebut bertujuan menghargai pelanggan yang telah memberi sokongan terhadap Proton sejak 26 tahun lalu.

Pengarah Urusan Kumpulan Proton, Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir berkata, My PROTON Makeover memerlukan peserta menghantar kisah mereka membabitkan kereta Proton. Lima peserta bertuah akan diberi proses baik pulih ke atas kenderaan mereka. Tarikh tutup penyertaan ialah pada 28 Disember ini. Maklumat lanjut mengenai program itu, orang ramai boleh melayari laman web: www.protonVIP.com.

0 51

PERODUA MYVI 1.5 BARU BERADA DIPASARAN 15 SEPTEMBER 2011 | Myvi 1.5 yang baru akan tersedia di kesemua 178 bilik pameran Perodua di seluruh negara dari 15 September, kata Pengarah Urusan Datuk Aminar Rashid Salleh. Dalam satu kenyataan hari ini, katanya jika diambil kira kejayaan Myvi 1.3 sebelum ini, edisi baru itu dikeluarkan berikutan permintaan dari pihak tertentu yang mahu mendapatkan Myvi yang mempunyai kapasiti enjin lebih besar.

Myvi 1.5 baru itu kini hanya dikeluarkan secara ekslusif bagi pasaran Malaysia dan disasarkan kepada eksekutif muda dan di bandar yang mahukan kereta yang sporty dan premiumTempahan bagi variasi premium dan sporty dibuka dari 12 September manakala harganya akan diumumkan pada hari pelancarannya. Sejumlah empat variasi, yang termasuk variasi multimedia, kedua-duanya dalam transmisi manual dan automatik tersedia dalam lima warna.

5 61

JAMINAN TINGKAP KUASA PROTON SEUMUR HIDUP | BERKUALITI KE? | Berita hari ini memaparkan isu ‘tingkap kuasa’ kereta keluaran Proton yang menerima persepsi negatif mengenai kualiti tingkap kuasa atau ‘power window’ kereta Proton yang sebelum ini menjadi perbualan hingga ke Parlimen. Proton Holdings Bhd akan mengumumkan langkah menanganinya tidak lama lagi berikutan pengeluar kereta nasional itu kini sedang merangka pelan jaminan pemberian kualiti seumur hidup khusus bagi menjamin kegunaan harian tingkap kuasanya.Proton berharap pengenalan pelan jaminan itu, ia sekali gus akan melenyapkan terus tanggapan negatif sesetengah pihak terhadap kualiti tingkap kuasa kereta Proton.

ULASAN AMMBOI | Macam mana orang tak pandang negatif. Apabila lain yang diharapkan bala yang datang. Berkenaan isu kualiti kenderaan keluaran Proton ni mungkin susah nak hilang dalam minda orang yang pernah menanggung derita ekoran kualiti teruk kenderaan mereka. Dikalangan kenalan ammboi sendiri ramai yang mengalami masalah dengan kereta Proton mereka. Dari kebocoran bumbung yang beberapa kali masuk ‘wad’ pun tak selesai, enjin yang tetiba buat hal, bunyi bising dalam enjin la, kusyen keras macam duduk atas batu la, panel pintu macam kotak pensel la dan macam-macam lagi.

PENGALAMAN SENDIRI | Tak payah nak cerita pasal orang lain, ammboi sendiri pun ada mengalaminya juga. Sudah tentu masalah tingkap kuasa tadi. Untuk pengetahuan semua, dah 3 kali ammboi tukar / baiki tingkap kuasa tu. Harga dengan pusat servis Proton tak silap ammboi RM90++ kot. Lupa, sebab lama dah. Lani ada sebelah lagi tempat penumpang belakang rosak, malas dah nak repair. Kalau nak guna tingkap kuasa memang kena hati-hati lerr. Satu lagi masalah ammboi ialah butang kawalan Side Mirror tu. Fuh..dari dulu rosak sampai lani tak tukar-tukar. Dengar cerita mahal dan tak berbaloi sebab baik adjust side miror tu pakai tangan jer la. Begitu juga dengan pemegang untuk menyelaraskan tempat duduk pemandu dan penumpang hadapan yang kedua-duanya sudah patah dan terpaksa beli yang baru. Harga sebelah RM30 kalau tak silap masa tukar haritu.

HARAPAN | Jaminan bukan sahaja untuk kenderaan baru keluaran Proton, tapi semua kenderaannya yang mereka akui ada masalah kualiti. Akhbar hari ini menjadi saksi Pengarah Urusannya, Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir mengaku ada kelemahan pada kualiti tingkap kuasanya itu.

Sebelum ini, ramai pemilik Proton sering mengadu akibat mengalami masalah tingkap kuasa kenderaan mereka. Namun begitu, menerusi beberapa penambahbaikan teknologi dan kualiti dalam beberapa tahun lalu, tingkap berkuasa kereta Proton kini sudah jauh lebih berkualiti.

Maksud ayat bergaris kat atas tu produk keluarannya dulu tak berapa nak ada kualiti la kan?

Apa kata repair / ganti balik apa yang pengguna dah tanggung selama ini. Itu baru boleh dikatakan “….menunjukkan komitmen Proton yang sentiasa mengutamakan kualiti kereta keluarannya.”

10 25

PEMILIK HONDA CITY DAPAT PEMASANGAN TALI PINGGANG BELAKANG PERCUMA | Ada berita baik untuk semua pemilik Honda City. Honda Malaysia mengingatkan para pemilik kenderaan Honda City yang dibeli antara 2003 dan 2005 pergi ke pusat servis Honda yang sah untuk mendapatkan pemasangan tali pinggang tempat duduk belakang secara percuma bersempena dengan musim “balik kampung’ hari raya ini.

Lebih 50 peratus daripada 25,480 unit Honda City yang dijual antara 2003 dan 2005 belum lagi dibawa masuk untuk pemasangan percuma itu. Fuh, apa lagi kan. Silalah berkunjung ke cawangan / pusat servis berdekatan. Ammboi nasihatkan anda membuat temujanji terlebih dahulu untuk mengelakkan masa menunggu yang lama atau sebarang masalah. Alah, penat sikit je…daripada anda kena saman kerana penumpang belakang boleh didenda dengan kompaun RM300 jika didapati tidak memakai tali pinggang itu.

12 93

KERETA BARU DAVID BECKHAM | Sebut saja nama David Beckham, semua orang kenal bukan. Tak kiralah yang tua atau muda, kecil atau besar, Beckham seolah-olah begitu sinonim dan setanding dengan lagenda bolasepak yang lain. Kalau diberi sepakan percuma mahupun sepakan penjuru, pastinya itu tugas mudah buatnya. Senang cerita beliau popular dan masyhur disebabkan bakatnya itulah. Ok, kali ini ammboi bukan nak bersembang pasal bakat beliau. Tetapi kekayaan beliau. Biasalah, gaji cecah jutaan dollar sebulan. Duit tu sampaikan tak tahu nak salur kemana dah.

Bintang bola sepak England yang bermain untuk kelab LA Galaxy, David Beckham (gambar kecil) mempunyai koleksi kereta terbaharunya, lapor sebuah akhbar semalam. Kereta baharu Beckham itu merupakan Ferrari 612 Scaglietti yang berharga AS$300,000 (RM894,294.01), berwarna hitam dan mempunyai nombor 7. Nombor itu pernah digunakan oleh Beckham semasa dia mewakili kelab Manchester United. Kereta baharu itu dilihat diletakkan di luar rumah Beckham baru-baru ini. Sebelum ini, Beckham memiliki satu koleksi kenderaan yang terdiri daripada sebuah kereta BMW, Lamborghini, Aston Martin, Porsche, Escalade, sebuah jip dan beberapa motosikal. SUMBER : KOSMO!ONLINE

p/s : kaya siot.. ni la kalau bakat kena pada tempatnya kan…

10 54

Model terbaru keluaran Perodua, Myvi 2011 Baru nyata memberikan impak bukan sahajadi luar, malah dalam alam siber juga. Ini dibuktikan, kehangatan model berkenaan telah menyeru ramai pengguna untuk mencari maklumat mengenainya dalam internet. Menurut penyedia perkhidmatan internet, Google sepanjang bulan lalu kereta kompak Myvi 2011 Baru yang cukup popular di pasaran negara itu mencuri tumpuan bagi pelayar internet menggunakan perkhidmatan Google untuk memperoleh maklumat lanjut mengenainya. Untuk pengetahuan semua Myvi 2011 Baru telah dilancarkan pada 16 Jun lalu.

sumber gambar : Kosmo!Online

16 96

SALAM 1MALAYSIA | Proton berjaya mengatasi Perodua dari segi jualan kenderaan untuk separuh pertama tahun ini dengan 74,519 unit dijual berbanding Perodua sebanyak 62,584. Keupayaan jualan Proton Holdings Bhd. (Proton) yang mengatasi Perusahaan Otomobil Kedua Sdn. Bhd. (Perodua) mungkin berdasarkan saingan model Exora vs Alza dan juga model kereta sports untuk keluarga, Inspira yang begitu menarik perhatian pembeli.

Ini cuma pendapat ammboi. Namun jika Exora vs Alza menjadi ukuran, sememangnya Exora mempunyai kelebihan yang tersendiri. Selain kapasiti yang lebih besar, pemanduan Exora juga antara yang terbaik dalam kelasnya. Walaupun spekulasi sebelum ini mengatakan Exora lemah dari segi penjanaan kuasa (enjin 1.6cc untuk kereta besar), namun itu bukanlah alasan untuk memiliki mpv yang seselesa Exora. Kelajuan dan keupayaan enjin bukanlah menjadi motif utama untuk memiliki MPV untuk keluarga ini. Ia bukan untuk berlumba, tetapi untuk bersiaran bersama keluarga dalam keadaan yang selesa.

Persatuan Automotif Malaysia (MAA) dalam laporan kajian pasarannya berkata, jualan Proton meningkat daripada 65,918 unit yang dilihat pada tempoh yang sama tahun lepas tetapi Perodua mencatatkan penurunan daripada 71,375 unit kereta sebelumnya.

Menurutnya, bagi jualan segmen kereta bukan nasional, Toyota di tempat pertama dengan 21,653 unit dijual pada separuh pertama walaupun menurun daripada 25,697 unit dijual sebelumnya diikuti oleh Honda dengan jualan sebanyak 15,807 unit berbanding 18,796 unit kereta.

sumber/petikan : Kosmo!Online

9 64

MYVi 2011 | Model Myvi terdahulu telah memenangi 11 anugerah sepanjang 5 tahun dipasaran. Kini Myvi tampil dengan imej dan kualiti terbarunya untuk terus memikat penggemarnya yang semakin berkembang pesat. Namun demikian, adakah model baru ini mampu memberi impak yang sama dengan yang lama? Itu mungkin menjadi persoalan banyak pihak. Tetapi,  baru sahaja sebulan di atas jalan, model terbaharu Perodua Myvi berjaya meraih anugerah “Kereta Kompak Pemasangan Dalam Negara Terbaik” pada majlis Anugerah Industri Auto Asia baru-baru ini.

Ini membuktikan Perodua Myvi baru ini pasti mampu meneruskan legasi membanggakan model sebelumnya. Untuk pengetahuan semua,  sejak dibuka untuk tempahan pada 4 Jun yang lepas, Perodua telah menerima pesanan 19,000 unit Perodua Myvi baru itu dan dianggarkan 10,000 unit akan diserahkan bulan ini.

2 441

PERODUA MYVI 1.3EZi | Tadi terbaca review mengenai model baru keluaran Perodua, iaitu MYVi 1.3EZi. Pihak Motor Trader yang diwakili oleh Aswan Yap banyak memuji model berkenaan. Yela, kita semua sudah mengenali model berkenaan bertahun lamanya. Ianya menjadi model kompak terlaris kat negara kita. Kat atas jalan raya tu memang setiap masa korang akan nampak Myvi. Kiranya kereta ni memang dah sejiwa dengan rakyat Malaysia yang mahukan kenderaan murah, jimat minyak, selesa, selamat dan paling penting kecomelannya itu. Walaupun ianya comel, namun boleh jadi ganas (selepas modifikasi) pada sesetengah orang. Jadi model ini memang sesuai untuk semua jantina tak mengira tua atau muda sekalipun.

Dalam review berkenaan, banyak menceritakan kelebihan model Perodua Myvi 1.3EZi ini. Antaranya ialah peningkatan ciri-ciri keselamatanya dan juga kawalan kenderaan yang lebih stabil. Ianya memang selesa dipandu dan memastikan perjalanan anda begitu menyeronokkan.

Sumber : Motor Trader

Ciri-Ciri | Kebaikan yang ada pada model ini adalah, luas yang lebih luas dibahagian belakang, mempunyai fungsi GPS (untuk spec tinggi), bunyi luaran kurang dan getaran yang lebih selesa, dan juga banyak ruang khas untuk meletakkan barang seperti bekas minuman dan sebagainya.

Nota : Ulasan ini dibuat oleh Ammboi.Com melalui bacaan dari sumber yang dinyatakan [SUMBER]

hosting murah KLServer MULA29/06/14-TAMAT29/09/14

POPULAR HARI INI

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome. & GeekyCube.