Sebagai persediaan bakal menimang cahaya mata kedua ammboi berasa terpanggil pula untuk kongsikan beberapa info mengenai bab bersalin nih. Antaranya perkara yang bakal atau yang dah jadi ayah perlu tahu di bilik bersalin.

Rasa lucu pun ada bila bacanya. Namun, jangan anggap mudah. Dah masuk dalam bilik bersalin baru anda tahu kepentingan info ini. Jangan menyesal tak baca sudah.

Ok, info ni ammboi petik dari website Pa&Ma mengenai 10 perkara bakal ayah perlu tahu di bilik bersalin. Anda boleh baca sepenuhnya artikel berkenaan dibawah:

10 PERKARA BAKAL AYAH PERLU TAHU DI BILIK BERSALIN

Bukan bakal ibu sahaja yang berdebar, bakal ayah juga tidak kurang hebatnya debaran menanti kelahiran anak. Apa kata ayah semua ambil tahu apa perkara yang boleh dijangka berlaku sepanjang proses kelahiran si comel.Takut atau bimbang, ayah wajib ambil tahu 10 perkara tersebut.

  1. Isteri mengadu sakit perut,anda apa lagi kelam kabutlah sebab takut hendak bersalin. Tetapi doktor pula beritahu “Oh ini cuma false alarm saja. Tak perlu risau. Belum nak bersalin lagi.” Senyum sahaja dan terus balik rumah. Tak perlu cakap “Kenapa awak tak tahu ke ini false alarm?” Ia hanya akan membuatkan si isteri tarik muka masam!
  2. Jika isteri meminta ubat tahan sakit, walaupun ia sepatutnya tiada dalam rancangan bersalinnya anda perlu segera mencari doktor dan meminta apa yang dikehendaki oleh isteri. Tak perlu tanya banyak perkara.
  3. Rajinlah urut belakang badan isteri sewaktu dia sedang sakit kontraksi berbanding anda suruh dia banyak bersabar.
  4. Biarkan sahaja kalau isteri genggam dan picit sekuat hati tangan anda dan jangan berani mengadu betapa sakitnya tangan anda!
  5. Kalau anda diminta oleh isteri untuk menahan belakang kakinya ketika hendak meneran, jangan mengadu betapa lenguhnya tangan anda selepas lima minit melakukannya.
  6. Jangan terkejut kalau isteri yang selama ini lemah lembut tiba-tiba naik angin apabila anda kerap bertanya kepadanya sakit atau tidak.
  7. Jangan marah kalau tiba-tiba isteri tanya anda sayangkan dia atau tidak. Biasalah emosi ibu hendak bersalin memang tidak menentu. Layankan sahaja.
  8. Bersedia untuk melihat sesuatu yang luar biasa. Kepada para suami yang tidak tahan darah, lebih baik anda fikir 100 kali sebelum bersetuju untuk menemankan isteri dalam bilik bersalin. Tetapi sudah tentu anda akan terlepas momen paling indah dalam hidup anda sebagai suami dan ayah!
  9. Jangan menjangkakan bayi baharu lahir anda seperti model bayi yang anda lihat dalam majalah. Bayi baharu lahir akan mengalami perubahan berbeza setiap hari.
  10. Perut isteri anda mungkin masih nampak seperti ibu mengandung. Jangan sesekali bertanyakan hal tersebut kalau tak mahu menerima jelingan tajam.

Kepada para isteri. Sila share dan kongsikan info ini untuk pastikan suami anda membacanya. Biar dia ber HUHU sekarang daripada tengok aksi kekoknya di bilik bersalin.


Penulis: ammboi

Cuba Menjadikan AMMBOI DOT COM Sebagai Laman Blog Perkongsian Pelbagai Maklumat Untuk Tatapan Bersama. Sudi-Sudikanlah Follow Dan Like Page Rakan Ammboi Untuk Mengikuti Perkembangan Isu Semasa Yang Terkini Lagi Terbaik Dari AMMBOI DOT COM! [Info Mungkin Dipetik Dari Beberapa Sumber Yang Dinyatakan | Sebarang Masalah Hubungi : [email protected]]

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.