5 Kesan buruk kalau anak duduk cara W seperti ini! Kalau anda perasan, anak yang baru belajar duduk memang suka duduk dalam kedudukan kaki lipat ke belakang menjadi bentuk W. Seolah-olah duduk cara begitu sangat menyelesakan mereka.

Kita juga mungkin tidak begitu kisahkan keadaan anak yang suka duduk sedemikian kerana beranggapan ia tidak memudaratkannya apatah lagi si kecil langsung tidak menangis dan nampak selesa duduk begitu.

5 KESAN BURUK KALAU ANAK DUDUK CARA W SEPERTI INI

Memetik info majalah ibu bapa Pa&Ma, duduk cara W ini mungkin dianggap biasa pada anak yang berusia dua tahun ke bawah bahkan ada yang sudah mencecah usia enam tahun pun masih suka duduk sedemikian.

Tetapi sekiranya anda membaca fakta berikut ini, mungkin selepas ini anda pasti akan segera memperbetulkan kedudukan anak yang sedang duduk dalam bentuk W.

1. Kesan kepada pergerakan

Namun, jika cara duduk begitu menjadi kebiasaan dan berterusan hingga usia lebih dari dua tahun, kemungkinan besar ia boleh memberi kesan kepada perkembangan pergerakan anak.

2. Ganggu perkembangan kemahiran

Cara duduk akan menyebabkan bertambahnya tekanan di bahagian bawah tubuh anak hingga boleh menjejaskan perkembangan kekuatan bahagian otot perut dan beberapa kemahiran motor kasar seperti melompat dan juga berlari.

3. Otot bahagian atas kurang berfungsi

Si manja mungkin akan berasa selesa kerana otot bahagian atas tubuh tidak banyak berfungsi sebaliknya menggunakan bahagian bawah tubuh sebagai sokongan dan bergantung kepada struktur sendi dan bukan bahagian otot semasa bermain.

4. Risiko hip dislocation

Duduk seperti ini dengan kerap dan lama akan mendedahkan si manja kepada hip dislocation iaitu masalah kedudukan sendi pinggul yang boleh mengakibatkan cara anak berjalan terjejas dan mudah hilang keseimbangan.

5. Sukar duduk di kerusi tanpa sokongan

Ia juga boleh memberi masalah untuk dia duduk di kerusi tanpa menggunakan tangan sebagai sokongan.

Sekiranya anda sudah menyedari kesan buruknya, elakkan si manja daripada duduk dalam keadaan ini. Minta dia mengubah kedudukan secepat mungkin dan beritahu untuk tidak duduk begitu pada masa akan datang serta kesan buruk yang bakal dihadapi.


Penulis: ammboi

Cuba Menjadikan AMMBOI DOT COM Sebagai Laman Blog Perkongsian Pelbagai Maklumat Untuk Tatapan Bersama. Sudi-Sudikanlah Follow Dan Like Page Rakan Ammboi Untuk Mengikuti Perkembangan Isu Semasa Yang Terkini Lagi Terbaik Dari AMMBOI DOT COM! [Info Mungkin Dipetik Dari Beberapa Sumber Yang Dinyatakan | Sebarang Masalah Hubungi : [email protected]]

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.