Amanat Perdana Menteri Kepada Penjawat Awam Pada 11 Mac 2013 – Mungkinkah Ada Berita Gembira? | Sesi Amanat Perdana Menteri kepada Perkhidmatan Awam pada 11 Mac 2013 ini di Putrajaya sudah tentu amat dinantikan oleh kakitangan awam seluruh negara. Tambahan pula Cuepacs sebelum ini telah memohon beberapa tuntutan demi kebajikan penjawat awam.

Menurut Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ali Hamsa, Perdana Menteri (PM) dijangka mengumumkan berita gembira kepada 1.4 juta penjawat awam di negara ini. Antaranya berkenaan kertas kajian mengenai perubahan gaji penjawat awam yang sudah mencapai tangga gaji maksimum telah dikemukakan kepada kerajaan untuk pertimbangan Jawatankuasa Kabinet Gaji.

ds najib perdana menteri malaysia

Beliau juga berkata, masalah gaji sudah capai had maksimum atau statik dalam kalangan penjawat awam perlu perubahan selari dengan perkembangan semasa yang menyebabkan kenaikan kos hidup dan inflasi di negara ini pada kadar satu setengah peratus yang turut dihadapi penjawat awam. Katanya, kertas cadangan itu turut meliputi cadangan kenaikan dua hingga lima peratus untuk penjawat awam yang sudah capai had gaji maksimum.

“Kita tunggu sahaja perdana menteri membuat pengumuman tidak lama lagi dan kalau ada insentif kita sama-sama tunggu. Tahun ini amat penting kerana kita perlu lihat kerajaan mengucapkan terima kasih kepada semua penjawat awam,” katanya dalam laporan Sinar Harian Online.

Katanya, untuk faedah jangka panjang, pihaknya kini meneliti mengenai 86 jenis elaun penjawat awam disebabkan ada antara elaun itu sudah lama belum dikaji semula seperti elaun perumahan. Jelas beliau, mungkin ia akan mengambil masa lebih sikit kerana kena perlu melihat balik semua elaun dan juga akan ada implikasi kewangan yang lebih.

UPDATE –> ISI KANDUNGAN AMANAT PERDANA MENTERI KEPADA PENJAWAT AWAM 11 MAC 2013

p/s : nampaknya macam kurang gembira kerana hanya pengumuman untuk kakitangan awam yang gajinya sudah mencapai tangga maksimum (langgar dinding sampai retak dah…). lain-lain? berhenti berharap… hehe


Penulis: ammboi

Cuba Menjadikan AMMBOI DOT COM Sebagai Laman Blog Perkongsian Pelbagai Maklumat Untuk Tatapan Bersama. Sudi-Sudikanlah Follow Dan Like Page Rakan Ammboi Untuk Mengikuti Perkembangan Isu Semasa Yang Terkini Lagi Terbaik Dari AMMBOI DOT COM! [Info Mungkin Dipetik Dari Beberapa Sumber Yang Dinyatakan | Sebarang Masalah Hubungi : [email protected]]

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.