Belanjawan 2013 – Pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M 2.0) Kali Kedua | Perdana Menteri mengumumkan pelaksanaan program Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) buat kali kedua, dengan kriteria penerima diperluas kepada individu bujang berumur 21 tahun ke atas yang berpendapatan tidak lebih RM2,000 sebulan, yang akan menerima bantuan RM250.

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata bantuan yang dikenali sebagai BR1M 2.0 itu melibatkan peruntukan RM3 bilion dan mula dibayar awal tahun depan itu akan memberi manfaat kepada 4.3 juta isi rumah serta 2.7 juta individu bujang. Beliau berkata bagi memudahkan pelaksanaan, penerima sebelum ini tidak lagiperlu mendaftar untuk kali kedua, manakala pemohon baru boleh mendaftar mulai November ini secara online atau datang sendiri ke kaunter di Pejabat PembangunanNegeri, Pejabat Daerah dan Pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri di seluruh negara.

“Hakikatnya bantuan kepada isi rumah dan individu bujang ini bukanlah satu langkah populis, malah manifestasi sebuah kerajaan yang bertanggungjawab danmampu mengurus kewangan negara dengan berhemah,” katanya semasa membentangkan Belanjawan 2013 di Dewan Rakyat.

BR1M 2.0 merupakan susulan kepada BR1M tahun ini yang menyaksikan kerajaanpersekutuan memberi bantuan RM500 kepada setiap isi rumah berpendapatan RM3,000sebulan ke bawah, yang dimanfaatkan oleh 4.3 juta isi rumah, yang membabitkanperuntukan kerajaan menjangkau hampir RM2.16 bilion.

KLIK SINI —> BORANG BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA (BR1M) 2.0 ONLINE


Penulis: ammboi

Cuba Menjadikan AMMBOI DOT COM Sebagai Laman Blog Perkongsian Pelbagai Maklumat Untuk Tatapan Bersama. Sudi-Sudikanlah Follow Dan Like Page Rakan Ammboi Untuk Mengikuti Perkembangan Isu Semasa Yang Terkini Lagi Terbaik Dari AMMBOI DOT COM! [Info Mungkin Dipetik Dari Beberapa Sumber Yang Dinyatakan | Sebarang Masalah Hubungi : [email protected]]

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.