Harapkan pagar, pagar makan padi. Rasanya pepatah ini sesuai digunakan kepada pegawai polis yang bertindak melampaui batasan. Menurut sumber berita hari ini, polis sedang mengesan seorang pegawainya yang berpangkat Deputi Superintendan selepas didakwa mencabul kehormatan dua pelajar kolej yang menjalankan latihan amali di sebuah balai polis di Perak.

Memetik sumber Berita Harian, kedua-dua mangsa berusia 21 tahun membuat laporan polis pada 3 Januari lalu kerana tidak mampu bersabar lagi dengan kerenah pegawai terbabit yang didakwa sering melakukan perbuatan itu terhadap mereka sejak melakukan tugasan akademik di balai polis berkenaan beberapa bulan lalu. Pegawai berusia 40-an itu dipercayai sudah melakukan perbuatan itu beberapa kali dan pelajar berkenaan dikatakan pernah menegur tetapi tidak diendahkan.

polis logo pdrm

“Kes terbaharu jam 10 pagi 2 Januari lalu apabila pengadu dan rakannya masuk ke bilik pegawai berkenaan. Dia secara tiba-tiba memegang dagu seorang daripada mereka tetapi mangsa berjaya melarikan diri ke sudut lain dalam bilik berkenaan sebelum lelaki itu memeluk seorang lagi pelajar dari belakang. Polis sudah membuka kertas siasatan mengenai aduan itu atas arahan Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda atau sebat atau dua daripada hukuman itu, jika sabit kesalahan,” katanya.

Bagaimanapun, sumber itu berkata, siasatan tertangguh kerana pegawai berkenaan menghilangkan diri dan pergerakannya gagal dikesan. Ketua Polis Perak, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani, ketika dihubungi mengesahkan laporan itu dan siasatan masih diteruskan.

Difahamkan, dua pelajar wanita itu bersama dua lagi pelajar lelaki dari sebuah kolej di sini mengadakan latihan amali di balai polis berkenaan sejak Oktober lalu dan dijadualkan berakhir menjelang akhir bulan ini. Setakat ini, pengurusan kolej itu juga dikatakan tidak mengetahui kejadian berkenaan.


Penulis: ammboi

Cuba Menjadikan AMMBOI DOT COM Sebagai Laman Blog Perkongsian Pelbagai Maklumat Untuk Tatapan Bersama. Sudi-Sudikanlah Follow Dan Like Page Rakan Ammboi Untuk Mengikuti Perkembangan Isu Semasa Yang Terkini Lagi Terbaik Dari AMMBOI DOT COM! [Info Mungkin Dipetik Dari Beberapa Sumber Yang Dinyatakan | Sebarang Masalah Hubungi : [email protected]]

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.