Fakta Mengenai Kesultanan Sulu – Pajak Borneo Utara Sehingga Ke Akhir Zaman | Sudah tentu ramai yang ingin tahu mengenai Siapa Sultan Sulu, Sejarah Kesultanan Sulu, Kenapa Sultan Sulu Kembali Ke Sabah, Punca Sultan Sulu Tuntut Sabah, Perjanjian Sultan Sulu Dengan Eropah dan sebagainya. Sebenarnya Kesultanan Sulu ini sudah tidak wujud lagi. Kerajaan Filipina juga sudah tidak mengiktiraf mereka. Apapun jom kita baca info lanjut dibawah:

Kesultanan Sulu adalah sistem monarki tradisional Islam orang-orang Tausug yang meliputi wilayah Basilan, Palawan, Sulu dan Tawi-Tawi di Filipina iaitu Wilayah Autonomi Islam Mindanao (ARMM) dan bahagian timur Sabah. Ia diasaskan pada tahun 1457 oleh ulamak bernama Sharif Abu Bakar, yang menyandang gelaran Sultan Shariful Hashim selepas mengahwini Paramisuli iaitu seorang puteri tempatan. Beliau kemudiannya memperkenalkan Kod Undang-undang Sulu (Diwan) pertama berdasarkan al-Quran, dan memperkenalkan institusi politik Islam serta penyatuan Islam sebagai agama rasmi negara.

istana sultan sulu

Adakah ini Istana Sultan Sulu?

Pada 1675, setelah tentera Sulu berjaya menyelesaikan perang saudara di Brunei, Sultan Sulu dihadiahkan dengan Borneo Utara (kini timur Sabah). Bagaimanapun pada 1878, Sultan Sulu memajak Borneo Utara kepada Eropah. Perjanjian itu menyatakan bahawa pajakan adalah kehendak sendiri dan ia sah sehingga akhir zaman. Kesultanan Sulu menerima pembayaran serahan tahunan bersamaan dengan 5,000 dolar Malaya, yang kemudiannya meningkat kepada 5,300 dolar Malaya pada 1903. Borneo Utara berada di bawah naungan British dari akhir abad ke-19.

Kawasan berkenaan mendapat tempoh singkat kemerdekaan sebelum menjadi sebahagian daripada Persekutuan Malaysia pada tahun 1963. Sejak itu Malaysia membayar RM5,300 sebagai bayaran serahan setiap tahun kepada Kesultanan Sulu. Keturunan bekas Sultan Sulu tidak merebut kembali wilayah berkenaan, sebaliknya bersetuju untuk menerima pembayaran serahan berdasarkan perkiraan sebelumnya. Keadaan ini berlanjutan sehingga beberapa minggu yang lalu.

Kesultanan Sulu kemudiannya berada di bawah kawalan Sepanyol tetapi pada 1885 mereka menandatangani Protokol Madrid dengan Britain dan Jerman bagi melepaskan apa-apa tuntutan ke atas Borneo Utara. Kesultanan itu berakhir apabila Sultan Jamalul Kiram II menandatangani Perjanjian Carpenter pada 22 Mac 1915, di mana dia menyerahkan semua kuasa politik kepada Amerika Syarikat.

Jamalul Kiram III

Sultan Jamalul Kiram III

Filipina, bagaimanapun terus mengiktiraf Kesultanan Sulu sebagai sebuah entiti berdaulat sehingga kematian Sultan Mohd Mahakuttah A. Kiram pada tahun 1986. Kini terdapat sekurang-kurangnya 11 pihak menuntut gelaran Sultan Sulu, termasuk Sultan Jamalul Kiram III. (Sumber mStar Online)

Jadi, apa yang kaum kerabat Sultan Sulu buat di Lahad Datu dan Semporna, Sabah ini memang tidak boleh diterima. Mereka kini ibarat pengganas yang mahukan hak mereka yang sebenarnya sudah bukan hak mereka lagi. Rasanya rakyat Sabah juga tidak mahu Kesultanan Sulu ini wujud dalam sejarah mereka hari ini. Pertumpahan darah pejuang Malaysia akibat kebodohan penjenayah ini sewajarnya dituntut bela dan kita berhak mengusir keluar kaum kerabat Sultan Sulu jauh dari bumi Malaysia.

Penulis: ammboi

Avatar

Cuba Menjadikan AMMBOI DOT COM Sebagai Laman Blog Perkongsian Pelbagai Maklumat Untuk Tatapan Bersama. Sudi-Sudikanlah Follow Dan Like Page Rakan Ammboi Untuk Mengikuti Perkembangan Isu Semasa Yang Terkini Lagi Terbaik Dari AMMBOI DOT COM! [Info Mungkin Dipetik Dari Beberapa Sumber Yang Dinyatakan | Sebarang Masalah Hubungi : [email protected]]

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.