Gaji rendah boleh jadi punca penceraian! Banyak faktor yang menyumbang kepada penceraian. Antaranya seperti tidak serasi, muncul orang ketiga, curang dan sebagainya. Namun begitu, faktor perolehan pendapatan atau gaji yang rendah juga boleh menyumbang kepada punca perceraian pasangan berkahwin di negara ini.

Memetik laporan Sinar Harian Online, Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), N Gopal Krishnam berkata, setiap pasangan berkahwin akan memerlukan sumber kewangan yang kukuh untuk memenuhi keperluan dan perbelanjaan rumah tangga.

GAJI RENDAH BOLEH JADI PUNCA PENCERAIAN

Beliau tidak menolak wujud konflik berterusan antara pasangan sekiranya majikan hanya membayar gaji rendah kepada individu terbabit.

“Kita kena faham yang zaman sekarang, kita hidup dalam tekanan di sekeliling kita. Statistik menunjukkan yang 65 peratus keluarga di negara ini berpendapatan isi rumah di bawah RM3,500 ke bawah.

“Macam mana kita nak bayar rumah, kereta, dan dalam masa yang sama menanggung perbelanjaan dan keperluan seharian kita dengan gaji yang begitu rendah?” soalnya.

Menurutnya lagi, mereka yang berpendapatan sederhana juga tidak terlepas dengan tekanan hidup sekiranya dibebani hutang.

“Semasa mereka kahwin, mereka sudah berhutang dengan bank (menerusi pinjaman peribadi). Mereka terpaksa berbuat demikian kerana mereka tidak ada simpanan.

“Dan bagaimana mereka mahu menyimpan jika pendapatan yang diperoleh tidak mencukupi?” soalnya lagi.

Jelasnya lagi, pihak majikan perlu lebih bertimbang rasa dalam soal pemberian gaji berikutan kos keperluan dan sara hidup yang kian meningkat pada masa kini.

Katanya, sekiranya pendapatan yang diperoleh oleh salah seorang atau kedua pasangan tidak mencukupi dalam memenuhi keperluan harian, ia boleh menjejaskan hubungan sosial dan kehidupan keluarga individu terbabit.

Jika anda bersetuju dengan pandangan daripada Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), N Gopal Krishnam, sama-samalah kita sebarkan dan hebahkan pandangannya ini dengan harapan dapat membuka minda dan mata mereka yang berkenaan.


Penulis: ammboi

Cuba Menjadikan AMMBOI DOT COM Sebagai Laman Blog Perkongsian Pelbagai Maklumat Untuk Tatapan Bersama. Sudi-Sudikanlah Follow Dan Like Page Rakan Ammboi Untuk Mengikuti Perkembangan Isu Semasa Yang Terkini Lagi Terbaik Dari AMMBOI DOT COM! [Info Mungkin Dipetik Dari Beberapa Sumber Yang Dinyatakan | Sebarang Masalah Hubungi : [email protected]]

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.