Irma Hasmie Terharu – Semakin Ramai Artis Sertai Usrah Fitrah | Irma Hasmie terharu apabila usaha mengumpulkan golongan artis untuk mendalami ilmu agama semakin mendapat sambutan apabila projek Usrah Fitrah yang diilhamkan oleh Ustaz Rusydi Ramli Al Jauhari mula menjadi sebutan. Kelas berkenaan yang ditubuhkan untuk membolehkan penggiat-penggiat seni mendalami asas-asas agama Islam itu turut aktif mengadakan acara amal berbentuk kemasyarakatan, membantu golongan kurang bernasib baik dan aktiviti ukhuwah yang boleh merapatkan hubungan silaturahim.

Kata Irma, pada peringkat awal kumpulan ini hanya terdiri daripada empat orang pelakar dan lima orang tenaga pengajar sahaja tetapi usaha murni ini telah berkembang dan sekarang mempunyai lebih 30 orang ahli dari berbagai bidang dan tujuh orang guru. Ia bukan sahaja disertai oleh golongan selebriti yang ingin mendalami ilmu agama tetapi juga mendapat perhatian daripada individu daripada profesion lain.

Antara artis yang aktif bergiat dalam Usrah Fitrah antaranya Yatt Hamzah, Heliza Helmi, Diana Amir, Farah Asyikin, Siti Nordiana, Iqram Dinzly, Zoey Rahman dan Enot. Dalam pada itu, Irma berkata, kelas tersebut yang diadakan sekali pada setiap hari minggu atas tajaan Fine Academy Sdn Bhd dan Must Read Sdn Bhd itu merangkumi pembelajaran tentang al-Quran dan tajwid, fiqah, aqidah, hadis dan motivasi diri.

Katanya, tujuan Usrah Fitrah ini ditubuhkan bukan sahaja sebagai tempat mendalami ilmu agama semata-mata, sebaliknya untuk dijadikan sebagai tapak penyebaran Islam dan dakwah daripada pelbagai medium. Ia juga diharap dapat menjadi platform bagi warga industri seni yang ingin membuat perubahan dalam diri untuk sama-sama menambah ilmu pengetahuan di saluran yang betul,” ujarnya dalam portal mStar Online.


Penulis: ammboi

Cuba Menjadikan AMMBOI DOT COM Sebagai Laman Blog Perkongsian Pelbagai Maklumat Untuk Tatapan Bersama. Sudi-Sudikanlah Follow Dan Like Page Rakan Ammboi Untuk Mengikuti Perkembangan Isu Semasa Yang Terkini Lagi Terbaik Dari AMMBOI DOT COM! [Info Mungkin Dipetik Dari Beberapa Sumber Yang Dinyatakan | Sebarang Masalah Hubungi : [email protected]]

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.