Selalunya yang kita tahu waktu berbuka puasa ini hanya berbeza atas faktor jarak dan sebagainya. Contohnya seperti Kelantan dan Kuala Lumpur mempunyai waktu berbuka puasa yang berbeza dan ia terletak jauh antara satu sama lain.

Kenapa menara tertinggi di dunia Burj Khalifa punyai tiga waktu berbuka berbeza? – Namun pasti anda teruja kerana ada di Burj Kjalifa, menara tertinggi di dunia yang terletak di Dubai itu mempunyai tiga waktu berbuka puasa yang berbeza.

Kenapa? Kejadian ini terjadi kerana semasa matahari jatuh penghuni ditingkat bawah sudah tidak nampak tetapi penghuni di tingkat atas masih melihat matahari.

KENAPA MENARA TERTINGGI DI DUNIA BURJ KHALIFA PUNYAI TIGA WAKTU BERBUKA BERBEZA

Kerana hal demikian penguatkuasa Islam Dubai telah berbincang dan mengeluarkan waktu berbuka puasa berbeza di dalam bangunan berkenaan yang mempunyai ketinggian 829.8 meter.

KENAPA MENARA TERTINGGI DI DUNIA BURJ KHALIFA PUNYAI TIGA WAKTU BERBUKA BERBEZA 3

“Oleh itu, mereka yang tinggal di tingkat atas belum boleh berbuka puasa seperti yang lain-lain di bandar kerana terdapat perbezaan masa selama dua minit,” kata Mufti Dubai Ahmed Abdul Aziz al-Haddad.

Muslims living in the world’s tallest tower will have to wait even longer to break their fast during the holy month of Ramadan. Mohammed al-Qubaisi, Dubai’s top Muslim cleric, said that Burj Khalifa residents in Dubai living above the 80th floor should wait two additional minutes to break their dawn-to-dusk fast while those above the 150th floor must wait three extra minutes because they will be able to see the sun longer than those on the ground. The half-mile high tower has 160 habitable floors. Al-Qubaisi said the decree is similar to those relating to Muslims traveling on airplanes, and harkens back to a time when people living in the mountains broke their fast after those at lower elevations. – AP

Seorang ulamak terkenal Mohammed Al-Qubaisi telah mengeluarkan waktu baru di mana berada di atas tingkat 80 perlu berpuasa lebih dua minit manakala mereka di tingkat 150 dan ke atas perlu menunggu selama tiga minit sebelum boleh berbuka.


Penulis: ammboi

Cuba Menjadikan AMMBOI DOT COM Sebagai Laman Blog Perkongsian Pelbagai Maklumat Untuk Tatapan Bersama. Sudi-Sudikanlah Follow Dan Like Page Rakan Ammboi Untuk Mengikuti Perkembangan Isu Semasa Yang Terkini Lagi Terbaik Dari AMMBOI DOT COM! [Info Mungkin Dipetik Dari Beberapa Sumber Yang Dinyatakan | Sebarang Masalah Hubungi : [email protected]]

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.