Kenapa perlu buka penutup tingkap kapal terbang ketika berlepas dan mendarat? Ia selalu menjadi persoalan ammboi setiap kali menaiki kapal terbang. Kebiasaannya kita akan menutup tingkap kapal terbang sekiranya sinar cahaya matahari menggangu keselesaan kita untuk melelapkan mata.

Tetapi, ketika berlepas atau mahu melakukan pendaratan, penumpang akan diarahkan oleh krew kabin untuk membuka penutup tingkap kapal terbang. Kenapa? Apa kesannya penutup tingkap itu kepada kapal terbang ketika berlepas dan mendarat?

KENAPA PERLU BUKA PENUTUP TINGKAP KAPAL TERBANG KETIKA BERLEPAS DAN MENDARAT

Memetik sumber info, secara ringkasnya ia adalah supaya krew kabin boleh melihat di sebelah mana yang paling selamat turun sekiranya berlaku kecemasan.

Seorang pegawai keselamatan penerbangan, Saran Udayakumar memberi penjelasan kepada seorang pengguna laman web Quora tentang perkara itu dengan berkata membuka penutup tingkap adalah salah satu dari proses yang panjang untuk menyediakan kabin jikalau berlaku sebarang kecemasan.

Perlu diingatkan, kecemasan banyak berlaku ketika pesawat sedang dalam proses berlepas atau mendarat. Pembukaan penutup tingkap, meletakkan meja pada tempatnya, dan menegakkan tempat duduk boleh membantu krew kabin mengosongkan pesawat – satu proses yang perlu dilaksanakan dalam masa 90 saat – jika berlaku sebarang kecemasan.

“Ketika dalam kecemasan, setiap saat penting. Jadi jika penutup dibuka, krew boleh melihat keadaan di luar supaya mereka boleh mengatur proses evakuasi (pintu mana yang perlu digunakan untuk evakuasi, etc). Kecemasan biasanya berlaku ketika pesawat berlepas dan mendarat,” jelas Saran.

Saran juga berkata, jika berlepas atau mendarat pada siang hari, cahaya dari tingkap dan lampu di atas kepala penumpang yang dibuka penuh akan membantu mata penumpang supaya tidak berpinar ketika keluar dari pesawat semasa proses evakuasi.

Ketika malam pula, lampu itu akan dimalapkan supaya penumpang tidak mengalami masalah mata itu ketika keluar ketika kecemasan.

Jadi, jika pramugara/pramugari meminta membuka tingkap di sebelah anda, pastikan anda memberi kerjasama. Ia mungkin boleh menyelamatkan keadaan. – Ammboi.Com


Penulis: ammboi

Cuba Menjadikan AMMBOI DOT COM Sebagai Laman Blog Perkongsian Pelbagai Maklumat Untuk Tatapan Bersama. Sudi-Sudikanlah Follow Dan Like Page Rakan Ammboi Untuk Mengikuti Perkembangan Isu Semasa Yang Terkini Lagi Terbaik Dari AMMBOI DOT COM! [Info Mungkin Dipetik Dari Beberapa Sumber Yang Dinyatakan | Sebarang Masalah Hubungi : [email protected]]

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.