Setiap kali musim perayaan pastinya kadar kemalangan jalanraya akan meningkat. Perkara itu terus berulang saban tahun. Tidak kiralah sebelum raya mahupun selepas raya.

Sebagaimana yang saya perhatikan, kita sudah berusaha sehabis mungkin untuk mengelakkan kecelakaan, namun ada sahaja kecuaian di pihak lain yang boleh menyebabkan kita dan keluarga merana.

KISAH ADIK AQIL ENGGAN ENGGAN TANGGAL BAJU DIPAKAIKAN ARWAH IBU BUAT PEMBACA SAYU 1

Bukan nak menolak takdir dan suratan Nya, namun kalau kita semua menjaga tata tertib di jalanraya dan tidak memandu sesuka hati serta mengikut peraturan yang ditetapkan mungkin kadar kemalangan boleh menurun. Risiko kecelakaan juga dapat dikurangkan.

Kecuaian dan kegagalan mematuhi peraturan dan etika jalanraya boleh menyebabkan orang lain merana. Sebagaimana yang dilalui oleh adik Muhammad Aqil Aliuddin Mohammad Amin Firdaus.

Dalam usia semuda tiga tahun, Aqil Aliuddin begitu matang dalam pemikirannya. Beliau seolah-olah mengerti apa yang menimpa kelurganya dalam kemalangan tragik 4 Julai lalu.

Selepas kemalangan yang mengorbankan 7 ahli keluarganya adik Aqil tidak langsung memanggil nama ibu bapanya seolah-olah memahami dia kini yatim piatu.

KISAH ADIK AQIL ENGGAN ENGGAN TANGGAL BAJU DIPAKAIKAN ARWAH IBU BUAT PEMBACA SAYU 2

Aqil Aliuddin merupakan anak pasangan Allahyarham Mursyida Ahmad Latfi, 29 dan Mohamed Amin Firdaus Zakaria, 29, adalah mangsa tunggal yang terselamat dalam kemalangan yang mengorbankan tujuh sekeluarga, dua hari sebelum warga Islam di negara ini menyambut kedatangan Syawal.

Dalam kemalangan tragik itu, adiknya, Nurhana Jannati yang berusia lima bulan turut meninggal dunia.

Lebih menyayat hati apabila Aqil atau mesra disapa Abe Long tidak mahu ‘berpisah’ dengan baju yang dipakainya sewaktu kemalangan seolah-olah hendak melepaskan rindu terhadap keluarganya.

Ingin Aqil berbaju baharu sempena Hari Raya Aidilfitri, bapa saudaranya terpaksa bertindak menggunting baju berkenaan.

“Cuma baju dia tak mahu pakai lagi, semalam suami saya terpaksa gunting baju yang dipakai dari hari kejadian sebab dia tak mahu tanggalkan.

“Baju itu kami gunting dan tanggalkan semasa dia tidur. Bila dia bangun dia sudah tidak mahu baju itu. Seluar pun dia tak izinkan kami tanggalkan, cuma masa nak tukar lampin, dia bagi juga,” katanya dipetik laporan Astro Awani.

Menurut ibu saudaranya Anis Arifah Ahmad Latfi, 25, anak saudaranya ini sudah mula menunjukkan perkembangan positif dan sudah mahu bercakap dengan ahli keluarga.

Datuknya, Ahmad Latfi Mat bertekad memegang amanah menjaga cucu tunggalnya itu dan memastikan Aqil mendapat kasih sayang seperti yang diberi ibu bapanya.

KISAH ADIK AQIL ENGGAN ENGGAN TANGGAL BAJU DIPAKAIKAN ARWAH IBU BUAT PEMBACA SAYU 3

“Kesanggupan saya dia anak yatim, kalau Allah bagi kesihatan (yang baik), saya boleh jaga dia … insyaAllah.

“Dia akan duduk rumah ini selagi dia tidak sembuh sepenuhnya. Saya tak akan hantar dia ke pusat penjagaan kecuali, sekolah dan tadika. Jabatan Kebajikan Masyrakat ada datang beri bantuan,” katanya.

Dalam kemalangan 4 Julai itu, tujuh terkorban dalam satu kemalangan jalan raya melibatkan empat buah kenderaan di KM 11, Jalan Gua Musang-Kuala Krai ketika dalam perjalanan pulang menyambut hari lebaran.

Setibanya di tempat kejadian, kereta mereka dirempuh oleh sebuah lori dari arah bertentangan.

Al-Fatihah untuk keluarga adik Aqil. Semoga ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Insya Allah. – Ammboi.Com


Penulis: ammboi

Cuba Menjadikan AMMBOI DOT COM Sebagai Laman Blog Perkongsian Pelbagai Maklumat Untuk Tatapan Bersama. Sudi-Sudikanlah Follow Dan Like Page Rakan Ammboi Untuk Mengikuti Perkembangan Isu Semasa Yang Terkini Lagi Terbaik Dari AMMBOI DOT COM! [Info Mungkin Dipetik Dari Beberapa Sumber Yang Dinyatakan | Sebarang Masalah Hubungi : [email protected]]

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.