Al-Fatihah | Personaliti TV popular, Datuk Mahadzir Lokman meninggal dunia di sebuah hotel di Kota Kinabalu, pagi tadi. Perkara itu disahkan seorang ahli keluarga pengacara terkemuka itu dipetik sumber berita, sebentar tadi.

Adik kepada Allahyarham yang dikenali sebagai Ida memberitahu, Mahadzir ditemui terbaring di bilik sebuah hotel di bandar raya itu.

“Saya baru hendak berangkat ke Sabah dengan kakak saya, Prof Fakhariah untuk tengok abang. Apa yang dimaklumkan kepada saya, abang meninggal selepas solat Subuh.

“Ada orang jumpa abang terbaring dalam bilik hotel. Kebiasaannya abang akan turun sarapan pagi, tetapi pagi tadi dia tak turun dan ditemui terbaring dalam bilik.

“Saya tak boleh cakap apa-apa sekarang sebab tak tahu keadaan sebenar. Tunggu sehingga saya sampai di sana baru boleh saya bercerita lanjut,” katanya.

Mahadzir memulakan kerjaya di TV3 pada 1984 sebagai penyampai berita bahasa Melayu dan Inggeris pertama stesen televisyen itu.

Beliau pernah diberi tanggungjawab menjadi perantara pertama rancangan Sekapur Sirih, Malaysia Hari Ini (MHI) dan Melodi terbitan stesen televisyen (TV) berkenaan.

Kebolehan Mahadzir bertutur dalam pelbagai bahasa termasuk Perancis, Sepanyol, Itali dan Portugis menyaksikan beliau sering diundang sebagai pengacara pelbagai acara bertaraf antarabangsa.

Mahadzir dianugerahkan Ordre Les Palmes Academiques oleh kerajaan Perancis pada 2006 atas usaha beliau mempromosi bahasa dan budaya Perancis.

Sehingga kini, punca kematian Mahadzir Lokman masih belum diketahui. Semoga Allahyarham ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Amin.


Penulis: ammboi

Cuba Menjadikan AMMBOI DOT COM Sebagai Laman Blog Perkongsian Pelbagai Maklumat Untuk Tatapan Bersama. Sudi-Sudikanlah Follow Dan Like Page Rakan Ammboi Untuk Mengikuti Perkembangan Isu Semasa Yang Terkini Lagi Terbaik Dari AMMBOI DOT COM! [Info Mungkin Dipetik Dari Beberapa Sumber Yang Dinyatakan | Sebarang Masalah Hubungi : [email protected]]

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.