Kecoh juga semalam dengan berita guru mengamuk dan belasah empat pelajar di Setiawan. Takkan hanya kerana pelajar berkenaan tidak bawa buku sampai kena belasah hingga berdarah. Ada juga yang komen membela guru itu kerana bagi mereka mungkin ada ‘sesuatu’ dilakukan oleh pelajar hingga menimbulkan kemarahannya.

Menerusi laporan berita hari ini, pihak Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Perak mengarahkan guru berkenaan direhatkan selama seminggu sehingga 19 Februari 2014. Pihaknya juga mendedahkan hasil siasatan awal mereka berkaitan guru tersebut. Berdasarkan laporan pihak sekolah guru itu dipercayai mengalami tekanan di samping masalah mental dan mereka telah mengarahkan guru lelaki itu menjalani pemeriksaan kesihatan mental di Hospital Manjung. Ini kerana tindakannya mencederakan empat pelajar itu dilihat tidak normal berbanding hukuman rotan yang dianggap biasa. Selain itu, guru berkenaan juga pernah terlibat dalam kejadian hampir sama di sekolah yang sama pada 22 Januari lepas namun ia berjaya diselesaikan secara baik dengan keluarga pelajar.

pelajar dibelasah guru di setiawan perak

Katanya selepas tempoh berkenaan guru yang mengajar mata pelajaran bahasa Inggeris dan komputer di sebuah Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (SMJK) di Sitiawan itu akan ditempatkan di Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Manjung sehingga kes itu selesai.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Manjung ACP Jaafar Baba berkata pihaknya menerima laporan daripada empat pelajar berkenaan iaitu seorang pelajar Tingkatan Dua dan tiga pelajar Tingkatan Satu. Siasatan mendapati kejadian terhadap tiga pelajar Tingkatan Satu ada kaitan dengan tidak membawa buku latihan ke sekolah, manakala kejadian melibatkan seorang pelajar lagi mungkin tidak disengajakan adalah berkaitan botol air.

Beliau berkata polis telah merekodkan keterangan daripada guru berusia 34 tahun itu semalam selain mendapatkan rekod kesemua pelajar terbabit daripada pihak sekolah dan rekod guru itu daripada PPD Manjung untuk siasatan.


Penulis: ammboi

Cuba Menjadikan AMMBOI DOT COM Sebagai Laman Blog Perkongsian Pelbagai Maklumat Untuk Tatapan Bersama. Sudi-Sudikanlah Follow Dan Like Page Rakan Ammboi Untuk Mengikuti Perkembangan Isu Semasa Yang Terkini Lagi Terbaik Dari AMMBOI DOT COM! [Info Mungkin Dipetik Dari Beberapa Sumber Yang Dinyatakan | Sebarang Masalah Hubungi : [email protected]]

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.