Respon Jalani Sidek isu Misbun bantu Denmark muncul juara Piala Thomas 2016! Kejayaan pasukan badminton Denmark menjulang Piala Thomas buat pertama kali pastinya memberi kejutan kepada semua pihak. Ini kerana, di atas kertas Denmark bukannya pasukan pilihan untuk mencabar kejuaraan.

Namun begitu, kemenangan 3-2 mengatasi Indonesia dan kejayaan Denmark mengutip mata dalam acara perseorangan memang memberi tamparan hebat buat beberapa pasukan seperti Malaysia serta Indonesia.

RESPON JALANI SIDEK ISU MISBUN BANTU DENMARK MUNCUL JUARA PIALA THOMAS 2016

Sudah tentu ramai tidak menjangkakan kekuatan pemain badminton perseorangan Denmark dan cuba untuk fokus kepada pemain beregu untuk mencuri mata berharga dari pasukan juara Eropah itu.

Dalam pada itu, apa yang paling mengejutkan adalah adanya seseorang yang berpengaruh dalam arena badminton negara kita yang sebenarnya menjadi ‘pembantu’ skuad badminton Denmark.

Orang berkenaan hanya dipandang sebelah mata oleh pihak pengurusan badminton negara kita. Orang berkenaan juga seperti tidak dialu-alukan peranan dan sumbangannya.

Orang berkenaan yang dimaksudkan sebenarnya adalah bekas jurulatih negara, Datuk Misbun Sidek. Pasti tidak ramai yang tahu adanya ‘sentuhan’ Datuk Misbun Sidek di sebalik kejayaan pasukan badminton Denmark menjulang kejuaraan buat pertama kalinya dalam sejarah mereka.

Memetik sumber info, sebaik Denmark muncul juara Piala Thomas, media sosial menyiarkan gambar pemain negara itu termasuk wira yang menyumbang mata kemenangan, Hans-Kristian Vittinghus dan Jan O Jorgensen bersama Misbun dan adiknya, Datuk Jalani Sidek di Kelab Badminton Nusa Mahsuri.

RESPON JALANI SIDEK ISU MISBUN BANTU DENMARK MUNCUL JUARA PIALA THOMAS 2016 3

Bagi Jalani yang juga bekas pemain beregu negara, kehadiran pemain Denmark bukan satu perkara yang baharu kerana mereka sering bertemu dengan bekas jurulatih Datuk Lee Chong Wei itu untuk menimba ilmu.

Jalani berkata, gambar yang tersebar di media sosial berhubung kehadiran pemain Denmark ‘berguru’ dengan Misbun itu sebenarnya adalah sebelum berlangsungnya Kejohanan Terbuka Malaysia lagi, bulan lepas.

“Mereka berguru bersama Misbun selama dua minggu sebelum Kejohanan Terbuka Malaysia lagi… memang sasaran mereka untuk menjulang Piala Thomas dan Sukan Olimpik.

“Sebenarnya sebelum saya dan pasukan negara menjulang Piala Thomas pada 1992, kami turut melakukan perkara yang sama yang mana pasukan negara berlatih dengan tiga jurulatih dari China, dan ketika itu memang sasaran kami adalah untuk menjulang Piala Thomas.

“Ini adalah persiapan yang dilakukan oleh Denmark, seharusnya kita pun begitu,” katanya.

Jalani berkata, Misbun tidak lokek untuk berkongsi ilmu dengan mana-mana pemain yang mahukan pengalaman serta tunjuk ajar.

RESPON JALANI SIDEK ISU MISBUN BANTU DENMARK MUNCUL JUARA PIALA THOMAS 2016 2

“Pemain Denmark adalah pemain kelab, segala perbelanjaan untuk menjalani latihan itu ditanggung sendiri dan tidak membabitkan persatuan negara berkenaan. Jadi, pemain mereka bebas untuk ke mana sahaja menjalani latihan.

“Mereka berjumpa Misbun kerana ingin mengetahui bagaimana Chong Wei masih kompetitif sehingga kini.

“Misbun juga mengenali mereka ketika bersama-sama Chong Wei dahulu dan mempunyai pengetahuan tentang pemain Denmark,” katanya.

Mengulas mengenai prestasi skuad negara, Jalani berkata, pemilihan pemain adalah tanggungjawab Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dan badan induk itu sendiri lebih mengetahui tentang kelebihan pemain negara.

“Saya hanya berkongsi pendapat apabila ditanya mengenai pasukan Piala Thomas 1992 dan yang sekarang, pemilihan pemain itu adalah keputusan BAM.

“Sekiranya BAM kata layak ke separuh akhir itu satu bonus, jadi itu tidak salah… pada 1992 dulu, sasaran kami adalah menjulang Piala Thomas.

“Jika dulu kami mendapat pendedahan daripada tiga jurulatih China untuk menewaskan pasukan China, sekarang pemain mempunyai Morten Frost Hansen (Pengarah Teknikal BAM) yang pasti mempunyai kepakaran tentang pemain Denmark,” katanya.

Pasukan Denmark mengalahkan Malaysia 3-2 di separuh akhir seterusnya mengekalkan rentak kemenangan untuk bergelar juara buat julung kalinya apabila menewaskan Indonesia dengan keputusan sama pada final Piala Thomas 2016.


Penulis: ammboi

Cuba Menjadikan AMMBOI DOT COM Sebagai Laman Blog Perkongsian Pelbagai Maklumat Untuk Tatapan Bersama. Sudi-Sudikanlah Follow Dan Like Page Rakan Ammboi Untuk Mengikuti Perkembangan Isu Semasa Yang Terkini Lagi Terbaik Dari AMMBOI DOT COM! [Info Mungkin Dipetik Dari Beberapa Sumber Yang Dinyatakan | Sebarang Masalah Hubungi : [email protected]]

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.