Senarai 20 Jutawan Terkaya Malaysia 2013 | Nampaknya nilai kekayaan jutawan-jutawan di Malaysia makin bertambah. Berdasarkan senarai terbaru majalah perniagaan, Malaysian Business, kalau tahun lepas nilai kekayaan 40 individu paling kaya di Malaysia adalah RM193.2 bilion, tahun ini ianya meningkat kepada RM194.86 bilion.

Robert Kuok Hock Nien – Orang Terkaya Di Malaysia 2013

Peneraju kumpulan Kuok Brothers, Robert Kuok Hock Nien, kekal sebagai orang paling kaya dalam senarai itu dengan kekayaan bernilai RM46.1 bilion, meningkat daripada RM45.7 bilion tahun lalu. T Ananda Krishnan yang memiliki kekayaan bernilai RM32.9 bilion berada di tempat kedua meskipun jumlah itu menurun 23.5 peratus berbanding setahun sebelumnya, sementara Tan Sri Teh Hong Piow, yang menguasai kumpulan Public Bank, mengekalkan kedudukannya di tempat ketiga dengan kekayaan RM13.73 bilion.

senarai 20 jutawan terkaya malaysia 2013

Tan Sri Quek Leng Chan menduduki tangga keempat menerusi penguasaannya dalam kumpulan Hong Leong dan Guoco Group dengan kekayaan berjumlah RM11.09 bilion. Beliau menggantikan tempat Tan Sri Lee Shin Cheng dari IOI Group yang kini jatuh tempatan ke-6 dengan dengan aset bernilai RM10.56 bilion.

Di tempat kelima ialah pemilik Yayasan AlBukhary, Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary. Beliau juga mengekalkan kedudukan sebagai Bumiputera paling kaya dalam senarai itu dengan nilai kekayaan RM10.60 bilion, meningkat 11.2 peratus daripada RM9.53 bilion tahun lalu.

Ketua Eksekutif Kumpulan Genting, Tan Sri Lim Kok Thay dan ibunya, Puan Sri Lee Kim Hua pula masing-masing mengekalkan kedudukan ketujuh dan kelapan mereka. Kekayaan Lim meningkat 7.06 peratus kepada RM8.12 bilion manakala Lee meraih peningkatan 9.82 peratus kepada RM7.23 bilion.

Menduduki tempat kesembilan ialah Tan Sri Tiong Hiew King, menerusi Rimbunan Hijau Sdn Bhd, dengan aset bernilai RM6.35 bilion, jatuh 1.01 peratus berbanding tahun lalu, sementara di tempat ke-10 ialah jutawan hartanah, Ong Beng Seng yang memiliki kekayaan kekayaan bernilai RM4.02 bilion menerusi Hotel Properties Ltd yang berpangkalan di Singapura. (Sumber BH Online)

Penulis: ammboi

Avatar

Cuba Menjadikan AMMBOI DOT COM Sebagai Laman Blog Perkongsian Pelbagai Maklumat Untuk Tatapan Bersama. Sudi-Sudikanlah Follow Dan Like Page Rakan Ammboi Untuk Mengikuti Perkembangan Isu Semasa Yang Terkini Lagi Terbaik Dari AMMBOI DOT COM! [Info Mungkin Dipetik Dari Beberapa Sumber Yang Dinyatakan | Sebarang Masalah Hubungi : [email protected]]

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.