Penculik dua wanita di Singamata Reef Resort, dekat perairan Semporna, Sabah, baru-baru ini sudah menuntut wang tebusan sebanyak 500 juta peso (RM36.4 juta). Bagaimanapun tuntutan wang tebusan itu hanya membabitkan mangsa China manakala tiada tuntutan pada mangsa culik warga Filipina.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, pihaknya sudah menghantar kumpulan terdiri polis dan perunding untuk berbincang dengan orang tengah kumpulan penculik terbabit. Menurutnya, Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) tidak gagal susulan insiden berkenaan sebaliknya mereka menjalankan aktiviti mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Singamata Reef Resort

“Perdana Menteri turut mengadakan mesyuarat bersama ahli majlis keselamatan dan memperkemas aktiviti di zon berkenaan dengan peralatan dan aset perlu dipersiapkan. Dalam usaha ini, kita bekerjasama bukan saja dengan polis dan tentera tetapi Agensi Penguatkuasaan Maritim termasuk kolaborasi dengan angkatan tentera laut Filipina,” katanya.


Penulis: ammboi

Cuba Menjadikan AMMBOI DOT COM Sebagai Laman Blog Perkongsian Pelbagai Maklumat Untuk Tatapan Bersama. Sudi-Sudikanlah Follow Dan Like Page Rakan Ammboi Untuk Mengikuti Perkembangan Isu Semasa Yang Terkini Lagi Terbaik Dari AMMBOI DOT COM! [Info Mungkin Dipetik Dari Beberapa Sumber Yang Dinyatakan | Sebarang Masalah Hubungi : [email protected]]

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.