Pelakon yang popular dengan watak gangster, Sofi Jikan meluahkan rasa terkilannya mengenai industri perfileman di negara kita.  Jelasnya, industri perfileman hari ini dilihat semakin hancur apabila kebajikan pelakon dan karya-karya penggiat seni semakin diabaikan.

Sofi atau nama sebenarnya Mohamad Shoffi Jikan, 43, berkata dalam laporan mStar Online, masalah itu dapat dilihat apabila dirinya sebagai pelakon juga tidak mendapat kebajikan sebaiknya, malah masih lagi dipandang rendah dengan diberi watak remeh selain bayaran yang sedikit.

sofi jikan meninggal dunia

“Kalau nak diikutkan pengalaman, saya mampu menjana pendapatan sebanyak enam angka tetapi sayang sekali ia sekadar harapan kerana industri kita tahu mengambil untung lebih dan hasilkan lebih banyak produk tanpa menjaga kebajikan para pelakon. Kita ada ramai pelakon hebat setanding Hollywood, tapi layanan yang diterima tidak setanding. Pelakon dan pekerja industri kita tiada masa depan dan jaminan. Begitu juga dengan filem-filem tempatan yang dipandang rendah, lama-lama kita semua akan ‘mati’ dan ini buatkan saya hilang semangat untuk bekerja,” katanya.

Tambah Sofi, dia juga terkilan apabila sering diberi watak sama iaitu lelaki gangster sejak berlakon watak tersebut dalam filem KL Gangster. Keadaan itu juga membuatkan Sofi nekad menubuhkan syarikat produksi sendiri iaitu 1Man Film Sdn Bhd bagi memberi kepuasan pada diri sendiri dalam pemilihan watak serta menguruskan konsep kerja sesebuah produksi.

“Kekecewaan itu membuatkan saya tubuhkan sebuah produksi. Saya merancang ingin membetulkan semula cara kerja industri kita yang huru-hara. Bayangkan, apa yang mengecewakan saya ialah apabila diminta untuk mengadakan sesi latihan sebelum memulakan lakonan untuk sesebuah babak, ada yang tidak memberikan kebenaran, atas alasan mahu kejar masa. Jika latihan pun tak boleh, mana hak saya sebagai seorang pelakon? Selain itu dengan menubuhkan syarikat juga saya dapat memilih watak yang diinginkan. jadi tak adalah watak tipikal sahaja yang sering saya terima,” tuturnya.

p/s: Ada penerbit atau pengarah lain mahu beri watak lain kepada Sofi Jikan? Agak-agak anda ada tak peranan lain yang sesuai dengan beliau selain jadi gangster?


Penulis: ammboi

Cuba Menjadikan AMMBOI DOT COM Sebagai Laman Blog Perkongsian Pelbagai Maklumat Untuk Tatapan Bersama. Sudi-Sudikanlah Follow Dan Like Page Rakan Ammboi Untuk Mengikuti Perkembangan Isu Semasa Yang Terkini Lagi Terbaik Dari AMMBOI DOT COM! [Info Mungkin Dipetik Dari Beberapa Sumber Yang Dinyatakan | Sebarang Masalah Hubungi : [email protected]]

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.