Bangkok antara negara paling dekat jika anda ingin travel ke overseas. Artikel membantu ini dikongsi oleh Puan Asha Leya bersama intinerari beliau travel ke Bangkok sendirian.



Exchange rate: THB100 = RM12.62

Flight: RM378 (return – including meals)

Hotels/Hostels:
• Bandai Hostel (1 night): THB330
• The Alley Hostel & Bistro (8 nights): THB2663

Food: THB2386

Souvenir + Shopping: THB6590

Miscellaneous: THB4507

Total spent=RM1580
(Not including souvenirs, shopping and miscellaneous cause these differ individually)

Day 1

Tentative: Arrived at DMK Airport, check in Bandai Hostel, rest.
• Walk from airport to hostel
• Rest

Day 2

Tentative: DMK to Hua Lampong, check in The Alley hostel, Khao San road.
• DMK railway-Hua Lampong railway (train): THB20
• Hua Lampong railway-Khao San road (tuktuk): THB80
• Wandering at Khao San road, free and easy

Day 3

Tentative: Khwae Yai Bridge, Jeath War Museum.
• Khao San road-Phra Arthit Pier (walk)
• Phra Arthit Pier-Thonburi Pier (water taxi): THB15
• Thonburi Pier-Thonburi railway (motor taxi): THB15
-Can also walk to the station – 1km=15mins walk.*
• Thonburi railway-Khwae Yai Bridge railway (train): THB100
• Khwae Yai Bridge
• Jeath War Museum: THB40
• Khwae Yai Bridge railway-Thonburi railway (train): THB100
• Thonburi railway-Thonburi Pier (walk)
• Thonburi Pier-Phra Arthit Pier: THB15
• Phra Arthit Pier-hostel (walk)

Day 4

Tentative: Maeklong Railway Market, Amphawa Floating Market.
• Hostel-Phra Arthit Road (walk)
• Phra Arthit road-Mo Chit bus station (bus no.3): THB8
• Mo Chit bus station-Maeklong (minivan at terminal 2): THB90
• Maeklong Railway Market
• Maeklong-Amphawa Floating Market (songtheaw/minibus): THB10
• Amphawa Floating Market
• Amphawa Floating Market-BTS Bang Wa (minivan): THB80
• BTS Bang Wa(cross over to other side of the road, walk to bus stand)-Khao San Road (bus no.80 or no.509): THB18
• Khao San road-hostel (walk)


Day 5

Tentative: Lopburi Sunflower, JJ Green Market.
• Khao San road-Hua Lampong railway (tuktuk): THB60
• Hua Lampong railway-Lopburi railway (train): THB28
• Lopburi railway-Lopburi Sunflower Farm, Saraburi Sunflower Farm (mpv car): THB100
*return trip, share with another 4 random people*
• Lopburi railway-Bang Sue junction railway (train): THB28
• Bang Sue junction railway-JJ Green Market (motor taxi): THB60
• JJ Green Market
• JJ Green Market-hostel (meter taxi): THB127

Day 6

Tentative: Talad Rod Fai Market, Asiatique, Khao San road.
• Hostel-Talad Rod Fai Market (no meter taxi): THB450
• Talad Rod Fai Market
• Talad Rod Fai Market-Khao San road (meter taxi): THB350
• Khao San road-junction near Asiatique (no meter taxi): THB300
• Junction near Asiatique-Asiatique (motor taxi): THB50
• Asiatique
• Asiatique-junction near Asiatique (motor taxi): THB50
• Junction near Asiatique-Khao San road (bus no.15): THB7
• Khao San road
• Back to hostel


Day 7

Tentative: Rest, Free and easy around town.
• Khao San road, Soi Rambuttri, Soi Cowboy, etc

Day 8

Tentative: Khao Yai, Pak Chong, Primo Piazza, Ban Mai Chay Nam.
• Hostel-Mo Chit bus station (no meter taxi): THB150
• Mo Chit bus station-Khao Yai bus station (bus): THB104
• Khao Yai bus station-Primo Piazza-Ban Mai Chay Nam-Pak Chong bus pick up area (motor taxi): THB700
• Primo Piazza: THB200
• Ban Mai Chay Nam: THB50 (including free drink)
• Pak Chong bus pick up area-Mo Chit bus station (bus): THB120
• Mo Chit bus station-Soi Rambuttri (meter taxi): THB105
• Back to hostel

Day 9

Tentative: The Death Railway (Thamkrasae Bridge).
• Khao San road-Phra Arthit Pier (walk)
• Phra Arthit Pier-Thonburi Pier (water taxi): THB15
• Thonburi Pier-Thonburi railway (motor taxi): THB15
-Can also walk to the station – 1km=15mins walk.*
• Thonburi railway-Thamkrasae railway (train): THB100
• The Death Railway
• Thamkrasae railway-Thonburi railway (train): THB100
• Thonburi railway-Thonburi Pier (walk)
• Thonburi Pier-Phra Arthit Pier: THB15
• Phra Arthit Pier-hostel (walk)

Day 10

Tentative: Rest, packing, check out The Alley hostel, DMK Airport, back to KUL.
• Hostel-DMK Airport (meter taxi): THB360 (including toll)
• Flight to KUL

Tips

• Make sure study, buat research tentang jadual train, map of places and distance, opening hours and operating days for every single place yang anda ingin pergi for proper planning, sangat penting!
• Jadual train boleh dapat dekat Hua Lampong railway station. Tak faham, tanya tourist information centre. Sebab lain railway, lain timing.
• Better ada google translate/reliable translator app sebab majority Thai people tak faham English, memang susah nak communicate even dekat town area pun.
• Antara semua tempat shopping, Talad Rod Fai market adalah paling best, murah and banyak sangat benda. Semua ada. Tapi the only way to get there conveniently is by taxi.
• Taxi kena make sure pakai meter, tanya driver tersebut. Kalau tak jumpa juga yang pakai meter, bargain sampai dapat harga murah yang berbaloi.
• Motor taxi pun kena bargain harga murah berbaloi.
• Nak tahu berbaloi ke tak, check distance tempat yang anda ingin pergi dari starting point. So anggar lah berapa harga yang berbaloi.
• Nak shopping, bawa bagpack kosong, nanti beli barang, simpan semua dalam itu, supaya tak tercicir or nampak macam kaya sangat shopping banyak, takut kena aim or nak bargain pun susah.
• Tak tahu number bus apa nak naik? Tanya sahaja locals.
• Jangan shopping or beli souvenirs dekat airport. Mahal sangat, berganda-ganda harga.
• Please beli sahaja terus check in luggage masa book flight pergi Bangkok (Airasia), sebab memang strict sungguh, masa check in from Bangkok, dia timbang segala bag yang ada kecuali handbag/pouch, lebih berat sikit sahaja memang kena check in. And harga check in luggage over the counter tripple price from online booking.
• My itinerary agak relax, sebab saya malas nak rushing plus train rides memang ambil masa lama, so penat kalau nak kejar banyak tempat.
• Hari yang ada rest itu anda boleh selit dengan melawat grand palace or wat wat sekitar Bangkok.



*Best juga travel solo kan? Boleh mula dengan negara-negara yang terdekat atau negara jiran seperti Bangkok. Enjoy your trip!


Penulis: Siti Khadijah

Siti Khadijah

Merupakan pelajar dan kini menetap di Kuantan.Merupakan penulis separuh masa di Ammboi.com

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.